Dr Drobnjak: Oni koji ruše lift, da se jave da iznose bolesne ljude

Prijepolje – Završena je izgradnja liftova u Opštoj bolnici u Prijepolju, i sada se očekuje dolazak komisije koja treba da izda dozvolu za njihovo korišćenje”, rekao je direktor Zoran Drobnjak koji je tim povodom danas sazvao konferenciju za medije.

Doktor Zoran Drobnjak direktor Opšte bolnice u Prijepolju, foto: RINA A.Rovčanin

Međutim, 16. jula, pre tri dana Opšta bolnica dobila je rešenje od Građevinskog inspektora Opštinske uprave Prijepolje da se obustavi dalje izvođenje radova i da se u roku od šest dana liftovi uklone.

„Procesu prikupljanja neophodne dokumentacije, kompletiaranja nije jednostavna stvar, s obzirom na činjenicu da prostorije u kojima se nalazi interno odeljenje i neurologija nemaju građevinsku dozvolu, odnosno u katastru ne postoje. Birokratija u nekim situacijama vrlo brza, kada treba nešto da se ospori, a kada treba da se dobije dokument koji ima opšti interes onda je ona spora. Mi ćemo uložiti žalbu, i radimo na tome da prikupimo dokumentaciju koja nedostaje. Lift je nema komercijalni karakter i služiće za prenos pacijenata i njihove potrebe. Današnja medicina ima zadatak da pomogne zato je završavamo, a ne da se ljudi dodatno muče kada su bolesni. Nadam se da će oni koji su tražili da se ospori gradnja tog lifta da se jave kao volonteri i dobrovoljci da od sutra učestvuju u nošenju pacijenata”, kazao je Drobnjak.

Pre izvesnog vremena lokalna samouprava je donirala sredstva za izgradnju nastrešice.

„Tada nismo imali posetu građevinskog inspektora, a pretpostavljam da je ista situacija jer za nepostojeći objekat ne može da se izda dozvola. Za liftove je situacija da uprkos pravu žalbe rešenje nalaže da se u roku od šest dana oni uklone. Ne vidim u gradu da je i jedan obejkat koji nema dozvolu uklonjen, tako da ne vidim da se i ovaj objekat koji ima društvenu težinu sklanja i da mu se ne dozvoli korišćenje. Donator kad daje novac ne želi da se njegovo ime pominje u negativnom kontekstu, i da ima problema. Jer novac daje za opšte dobro. Verovatno se na taj način odbijaju neki potencijalni donatori kada vide na kakve birokratske i druge probleme mogu da naiđu tokom relaizaciji njihove pomoći”, rekao je Drobnjak.

Inače, on je zadovoljan kako su izvođeni radove na liftovima, jer je sve vreme bolnica radila, radnici su bili uviđajni a pacijenti o svemu obavešteni. Takođe, prema njegovim rečima otvara se mogućnost da se spratni prostor između odeljenja zahvaljujući lifotvima za neke druge stvari nadograde, o čemu će razmišljati u narednom periodu.

PP Media i RINA