Drugi krug za zakup poljoprivrednog zemljišta

Opština Nova Varoš ponudila je u zakup na 15 godina ukupno 1.384 hektara pašnjaka i oranica u državnoj svojini. Rok za prijavu je 30. decembar , a ponovljeni oglas o zakupu objavljen je na zvaničnom sajtu Opštine, www.novavaros.rs. Prispele ponude otvaraju se 14. januara iduće godine, kada će se i znati imena zakupaca.

Ilustracija, foto: A.Rovčanin

U zakup se nude 332 parcele različite površine i kvaliteta širom opštine. Početna cena zakupa kreće se u rasponu od 262 do 12.486 dinara po hektaru, a izlicitirani iznos zakupnine plaća se na godišnjem nivou. Prema propisanim uslovima, zemljište koje se izdaje u zakup može se koristiti isključivo za poljoprivrednu proizvodnju i nemože se davati u podzakup.

Na prvi oglas koji je raspisan sredinom oktobra, javila su se svega tri poljoprivredna gazdinstva, koja su u Drmanovićima i Božetićima zakupila ukupno 15,5 hektara. Кako su u prvom krugu uslovi konkursa znatno strožiji, većina zaintresovanih čeka drugi krug.

-U drugom krugu pravo učešća ima pravno i fizičko lice koje je upisano u Registar poljoprivrednih gazdinstava i nalazi se u aktivnom statusu najmanje tri godine, što je shodno zakonu, jedini uslov. Interesovanja ima, pa kako su kriterijumi puno blaži, očekuje se i veći broj prijavljenih – kaže Milinko Šaponjić, iz Кancelarije za privredu i lokalni ekonomski razvoj, zadužen za ove poslove.

Inače, interesovanje za zakup državnih poljoprivrednih parcela raste. U poslednjih pet godina u opštini Nova Varoš zakupljeno je skoro 500 hektara, od čega samo prošle godine 279 hektara.

-Ovo su brojke koje raduju, posebno ukoliko se zna da se desetak godina pre toga na oglas bukvalno niko nije javljao- kažu u opštinskoj upravi.

Varoške novine