Nedelja Pravoslavlja obeležena u Priboju

Priboj – U nedelju 24. marta 2024. godine, Episkop mileševski Atanasije služio je Svetu arhijerejsku Liturgiju u hramu Vaskrsenja Hristovog u Novom Priboju.

Foto: Eparhija mileševska

Nakon zaamvone molitve, služen je parastos postradalima u NATO agresiji na Saveznu Republiku Jugoslaviju i osveštan je Časni Krst za novopodignutu kapelu u porti hrama a potom je upriličena i Svečana litija ulicama grada Priboja, predvođena Episkopom Atanasijem i praćena sveštenstvom i monaštvom, decom sa ikonama u rukama i verenim narodom. Gradskoj litiji pridružila se i svečana litija iz Pribojske Banje koju je predvodio paroh banjski jerej Nenad Tešić. 

Po povratku Litije, ispred hrama Episkop Atanasije je pozdravio verni narod prigodnom besedom.

 – Nedelja Pravoslavlja se proslavlja zbog toga što smo onoga dana bili najsabraniji, mi pravoslavni hrišćani. Najsabraniji u verovanju, najsabraniji u svim aspektima života. U ono vreme Crkva Hristova, savladavši sva kriva stremljenja, sabraše se svi u veri istinitoj, trijumfalno proslaviše tu pravoslavnu pobedu nad svemu što je truležno, bolesno i štetno – kazao je između ostalog vladika Atanasije.

Foto: Eparhija mileševska

Vladika je potom podsetio i na 24. mart 1999. godine kada je počela nečovečna agresija na srpski narod i ukazao da mi nikada nećemo zaboraviti sve one koji su prineli sebe na žrtvu radi odbrane našeg naroda i naše domovine.

– Ljubav je jedino zdravo tkanje duša. Jer, u ljubavi najbolje uspevamo da saberemo u sebi ono što je po Bogu, ono što je čovečno, ono što je najbolje. Samo u ljubavi smo sposobni da branimo ono što je od Svetlosti, što je čovekoljubivo. Samo u ljubavi možemo i živote svoje položiti, kada zatreba, za bližnje. Ali, to ne znači samo na Košarama. Živote svoje trošimo za bližnje, služeći njima svakoga dana, u raznim vidovima. Samo u ljubavi smo sposobni da oprostimo bližnjem, a bližnji su svi oko nas, čak i oni koji nas ne vole. Jer su svi deca, pozvani su i prizvani da budu, deca Božija, i braća naša i sestre naše. Samo u ljubavi možemo prevazilaziti svoje slabosti i sebe poučavati, priznajući svoje praznine i nastojeći da ih popunimo dobrim sadržajem – naglasio je Episkop Atanasije.

PP Media