Država izdvojila skoro četiri miliona dinara za uklanjanje divljih deponija u Novoj Varoši i Prijepolju

Prijepolje/Nova Varoš – Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović potpisala je danas sa predstavnicima 30 lokalnih samouprava u Srbiji, među kojima su Nova Varoš i Prijepolje, ugovore o sufinansiranju projekata prevencije nelegalnog odlaganja otpada i sprečavanja nelegalnog deponovanja otpada u 2023. godini.

Foto: PP Media

Opština Nova Varoš za uklanjanje divljih deponija dobila je dva miliona dinara, ugovor je potpisao načelnik Opštinske uprave Mirel Roljević. Za opštinu Prijepolje opredeljeno je nešto više od 1,9 miliona, a ugovor je potpisao član Opštinskog veća Njegoš Janjušević.

„Ministarstvo nastavlja sa uklanjanjem divljih deponija. Na ovaj način, zajedno sa lokalnim samoupravama, borimo se za čistiju životnu sredinu svih građana, što je strateški cilj Ministarstva i Vlade Republike Srbije. U prethodne dve godine uklonili smo 730 divljih deponija, od oko 3.500 koliko se procenjuje da ih ima u Srbiji, a danas smo potpisali ugovore za čišćenje više od 170 ovakvih lokacija u 30 lokalnih samouprava. Akcija će trajati do 15. septembra, a Ministarstvo je opredelilo 80 miliona dinara, čime će se pokriti 80 odsto troškova, dok ostalih 20 procenata obezbeđuju gradovi i opštine. Mi ćemo obilaziti ove lokacije, da  bismo se uverili kako teku radovi i koliko će naša zemlja čistije i lepše izgledati nakon njih“, izjavila je ministarka Vujović.

Foto: PP Media Prijepolje

Član Opštinskog veća Njegoš Janjušević kaže da se sredstva koje je opština Prijepolje dobila odnose na projekat uklanjanja divljih deponija sa teritorije opštine – faza II i da je obaveza ove lokalne samouprave da obezbedi sopstveno učešće u iznosu od 739.877.00 dinara.

On navodi i da je rok za realizaciju ovog projekta je 17.septembar 2023. godine.

Sredstva na Javnom konkursu Ministarstva dobili su Nova Varoš, Vršac, Užice, Sombor, Velika Plana, Žabalj, Kladovo, Kruševac, Arilje, Tutin, Bački Petrovac, Plandište, Žitište, Novi Sad, Ražanj, Lebane, Lazarevac, Obrenovac, Niš, Senta, Merošina, Aleksinac, Odžaci, Kula, Prijepolje, Vladimirci, Bela Palanka, Svrljig, Kragujevac i Bačka Palanka.

PP Media