Državna sekretarka Sara Pavkov obišla Ratajsku reku i razgovarala sa građanima

Prijepolje – Povodom dve peticije koje su dostavljene Ministarstvu zaštite životne sredine, a kojima se traži donošenje naredbe za trajno ograničenje i obustavu korišćenja voda na slivnom području Ratajske reke, državna sekretarka MZŽS Sara Pavkov obišla je danas opštinu Prijepolje i Ratajsku reku.

Državna sekretarka Sara Pavkov na sastanku sa građanima, foto: A.Rovčanin

„Predmetni lokalitet nije zaštićeno područje za koje je sproveden ili pokrenut postupak zaštite, niti je lokalitet u prostornom obuhvatu ekološke mreže. Iako Ministarstvu nije podnet zahtev za odlučivanje o potrebi procene uticaja na životnu sredinu, niti imamo podatke o uticaju MHE na predmetno područje, samim tim nema ni osnova za trajno ograničenje korišćenja voda, ali smo danas ovde jer slušamo zahteve građana, ljubitelja i poznavalaca prirode“, naglasila je državna sekretarka Sara Pavkov.

Foto: A.Rovčanin

Na teritoriji opštine Prijepolje nalazi se četiri zaštićena područja, koja obuhvataju 19.500 hektara, a ove godine izdvojena su do sada najveća sredstva za upravljanje ovim zaštićenim područjima, skoro 10 miliona dinara. Cilj Vlade Srbije i Ministarstva je da do kraja ove godine poveća površinu Republike Srbije pod zaštitom za skoro 100 hiljada hektara, što je dodatnih 1% od ukupne teritorije. Izmenama i dopunama Zakona o zaštiti prirode iz 2021. godine, zabranjena je gradnja bilo kog tipa MHE u zaštićenim područjima.

Foto: A.Rovčanin

„Saradnja sa lokalnom zajednicom i nevladinim organizacijama značajna je zbog detaljnijeg razumevanja lokalnih izazova, čija rešenja prenosimo u strateške dokumente i adekvatno sprovodimo unapređenje regulative.  Današnji dan potvrđuje značaj saradnje MZŽS i lokalne zajednice, jer svaka jedinica lokalne samouprave trenutno sprovodi bar jedan zeleni projekat, a svima nam je isti cilj – zaštita životne sredine“, rekla je Sara Pavkov.

S obzirom na prisustvo strogo zaštićenih vrsta, Zavod za zaštitu prirode Srbije obaviće preliminarna istraživanja i valorizaciju ovog prostora, istakla je direktorka Zavoda Marina Šibalić.

PP Media