Dubnica sabira narod

U manastru Dubnica, u Božetićima, u sredu je obeležena ktitorska slava svetinje – dan svetog patrijarha Gavrila Rajića Raškovića.

Manastir i meštani okolnih sela proslavili su velikog staradalnika za pravoslavnu veru i srpsko ime zajedno sa gostima i poštovaocima zadužbine iz Trstenika, Nove Varoši, Sjenice i Ivanjice. Liturgiju su služili jeromonah Pavle, nastojatelj svetinje i sveštenik Milovan Andrić, a ukras svetkovine bile su učenici Osnovne škole „Кnezovi Raškovići“ iz Božetića, sa učiteljima i nastavnicima, veroučiteljom Lazarom Veljančićem i direktorom škole Anom Vjetrović.


Podsećajući da delo, zadužbina i kult patrijarha Gavrila sabiraju narod i vernike u Dubnici, iguman manastira, otac Pavle, istakao je da kraj treba da bude ponosan što je dao ime upisano u kalendar srpskih sveštenomučenika i naslednika trona Svetog Save i što đaci sela pod Javorom imaju, pored prosvetitelja Save i drugog zaštitnika, patrijarha Gavrila iz loze Raškovića.

Ktitorska svlava svetinje 26. decembar u Dubnici. foto: D.Gagričić

Tražeći spas za potlačeni narod, čije su crkve Turci opljačkali da nije bilo metalnog, a kamoli zlatnog putira, pa se služba obavljala iz drvenog putira, patrijarh Gavrilo je tražio pomoć u Moskvi. Optužen je za zaveru, a sultan mu je u Brusi ponudio: „Imaš priliku da se izvučeš tako što ćeš primiti našu veru i dobiti sva blaga ovoga sveta, pa uživati do kraja života!“ Patrijarh Gavrilo je odgovorio: „Da stotinu života mogu imam, svaki put bih umro za Hrista!“ Dao je glavu za veru i svoj narod – rekao je iguman, dodajući:

Treba sve učiniti da se u gradu nedaleko od Istambula, nađe mesto stradanja i grob patrijarha Gavrila, koji, prema nekim tvrdnjama, i Turci poštuju i u gradnji objekata zaobilaze.


Posluženje za sve posetioce pripremio je manastir, a iduće godine domaćin slave biće porodica poljoprivrednika Dragoja Jelića iz Božetića.Prigodnu zdravicu kazivao je Velibor Veličković, a uz gusle pevao Vuk Pantović, obojica iz okoline Sjenice.

Izvor: Zlatarinfo D.Gagričić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *