Elma Bukvić: Pozabavite se Porovićem, Drobnjak je ministrova briga

Nakon Bahrije Beganovića, koji se ogradio od zahteva navedenih u dopisu koji je upitila predsedniku opštine Demokratska partija Sandžaka, to je učinila i odbornica ove stranke doktorka Elma Bukvić. Ona se oglasila otvorenim pismom za javnost koje prenosimo u celosti.

-Obzirom da potičem iz časne, poštene i prvenstveno pravničke porodice u kojoj su se zakoni države Srbije oduvek poštovali, želim javno da se ogradim od dopisa upućenog na adresu predsednika Opštine, a čije potpisnik sekretar DPS-a Rahim Rovčanin, i to iz jednog jedinog razloga, jer se radi o elementarnom neznanju o nadležnostima pojedinih institucija, kao i elementarnom nepoznavanju Zakona o zdravstvenoj zaštiti. Nemam saznanja ko je učestvovao u kreiranju pomenutog dopisa, ali ja kao odbornik DPS-a u tri poslednja mandata Skupštine opštine Prijepolje nisam ni na koji način bila obaveštena o istom. Naime, da bi šira javnost shvatila besmislenosti napisane u tom dopisu i nazovi zahteve potrebno je znati ko je osnivač Opštih bolnica u Republici Srbiji i da direktora bolnice imenuje ministar zdravlja. Pa ko smo to mi da ucenjujemo Skupštinu opštine i legitimno izabranu vlast u lokalnoj samoupravi, tražeći smenu direktora Opšte bolnice Prijepolje. Dakle dopis je stigao na pogrešnu adresu, jer niti predsednik opštine, niti lokalna skupština imaju bilo kakve ingerencije nad Bolnicom. Nasuprot ovome, što je najveći paradoks u svemu, lokalna samouprava je osnivač Doma zdravlja Prijepolje i Skupština opština imenuje i razrešava direktora, Upravni odbor i Nadzorni odbor po Zakonu o zdravstvenoj zaštiti. Apsurdno je da se direktor Doma zdravlja doktor Sead Porović, koji je kadar DPS-a po ko zna koji put nezakonito imenuje za vršioca dužnosti, a da se aktivisti DPS-a bave smenom direktora Opšte bolnice doktora Zorana Drobnjaka. Ne mogu da shvatim zašto se kreatori dopisa ne bave stvarima, na koje mogu da utiču i po koalicionom dogovoru, a i po Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, jer upravo kod izbora direktora Doma zdravlja Prijepolje ingerencije ima samo osnivač, odnosno lokalna samouprava. Ovo je pitanje koje ostaje otvoreno za sve one koji su učestvovali u sastavljanju dopisa i koji pokušavaju da od lokalne samouprave prave državu, a od lokalne skupštine Vladu sa resornim ministarstvima – navodi se u pismu za javnost odbornica DPS-a doktorke Elme Bukvić.

Ona je uputila i obaveštenje na adresu predsednice Skupštine opštine Prijepolje, Stane Marković, kao i predsednika opštine Dragoljuba Zindovića u kojem se između ostalog navodi da će učestvovati u radu lokalnog parlamenta i da će do kraja mandata podržavati legitimno izabranu vlast na čelu sa predsednikom opštine.

PP Media