Folkloraši iz Prijepolja i Nove Varoši položili test humanosti – „Zajedno u kolu“ za malog Ivana

Nova Varoš/Prijepolje – Protekle večeri, u Domu kulture Jovan Tomić u Novoj Varoši, održan je veliki koncert folklornih ansambala Domova kulture iz Prijepolja i Nove Varoši pod nazivom – Zajedno u kolu. Pored velikog kulturološkog značaja, ovaj koncert imao je i humanitarni karakter a sva sredstva prikupljena ovom prilikom namenjena su za lečenje Novovarošanina Ivana Davidovića.

Foto: A.Rovčanin

Nakon nastupa koji je u drugoj polovini maja održan u Prijepolju, folklorni ansambli Domova kulture iz Nove Varoši i Prijepolja održali su zajednički koncert u Domu kulture Jovan Tomić. Koncert Zajedno u kolu jedan je od prvih projekata koji su zajednički realizovale ove kulturne ustanove na osnovu potpisanog Memoranduma o saradnji  koji je usmeren na veći intenzitet razmene i saradnje Domova kulture iz Priboja, Prijepolja i Nove Varoši.

Foto: A.Rovčanin

-Prvo smo mi gostovali u Prijepolju, a sada nam oni uzvraćaju posetu. Zahvalila bih se svim kolegama na saradnji, lokalnim samouprava na podršci za naše programe i publici koja je došla u ovolikom broju. Naglašavam da je koncert humanitarnog karaktera, a sav prikupljeni novac namenjen je za lečenje našeg sugrađanina Ivana Davidovića uz želju da mu pomognemo da što pre stane na svoje noge- kaže Mihrija Hodžić, direktorka Doma kulture Jovan Tomić u Novoj Varoši.

Foto: A.Rovčanin

Za članove kulturno-umetničkih društava zajednički koncert je način da pokažu svoj talenat, ljubav prema tradiciji, da sklope nova prijateljstva sa vršnjacima iz susednih opština ali i da radeći ono što vole budu na korist i usluzi onima kojima je pomoć potrebna.

-Igraćemo igre iz okoline Nove Varoši, Pirota, Vlaške igre i igre iz Crne trave – navodi folkloraš Lazar Šaponjić.

Za neke je folklor porodična tradicija koja se prenosi sa kolena na koleno.

-Ovo je porodična tradicija i mi samo nastavljamo ono što su započeli naši prethodnici. Kulturno-umetnička društva iz našeg kraja su izuzetno cenjena i poštovana širom regiona i gde god smo nastupali, prikupili smo brojne pohvale i ovacije. Moram pomenuti da sve ovo ne bi bilo moguće bez našeg koreografa Milivoja Stojića- naglašava mladi folkloraš Milan Avramović.

Foto: A.Rovčanin

Među mladim folklorašima iz dve opštine nije bilo rivaliteta, već su složnou živali u igri.

-Večeras smo sa komšijama iz Prijepolja. Rivaliteta nema, uživamo radeći ono što volimo, družimo se a pritom i celo veče je humanitarnog karaktera što ovom koncertu daje posebnu draž- ističe folkloraš Petar Milanović.

Zajednička saradnja Domova kulture iz Priboja, Prijepolja i Nove Varoši obuhvatiće sve oblasti kulture. Počelo se sa folklorom, ali u septembru je u planu i pozorišna predstava u kojoj će učestvovati glumci amateri iz sve tri opštine a koju je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja.

-Projekat ‘’Na tromeđi pozorište’’, koji se tiče ujedinjene pozorišne scene Doma kulture Prijepolje, Priboj i Nova Varoš, Ministarstvo kulture i informisanja podržalo je sa 500.000 dinara. Ministarstvo kulture kao najviša instanca prepoznalo je naš trud i zalaganje da napravimo dobar projekat na zadovoljstvo svih građana opština iz kojih potičemo, tako da smo dobili čvrsta uverenja da će i u buduće podržavati naš rad- navodi direktorka Doma kulture u Prijepolju Admira Mostarac.

Direktorka Doma kulture u Prijepolju Admira Mostarac, foto: A.Rovčanin

Kao nedavno izabrani član Izvršnog odbora Centralnog saveza amatera koji je formiran na preporuku MInistarstva kulture, Mostarac ističe da će se zalagati za unapređenje kulturne delatnosti i veće uključivanje mladih u sadržaje ali i izražava nadu da će zajedničkim trudom ove tri ustanove učiniti ih vidljivijim na kulturnoj sceni Srbije.

PP Media