Grad jači i od artiljerije

Raketa za protivgradnu zaštitu ima dovoljno – tvrde nadležni. Kako kažu, situacija nikada nije bila bolja ukoliko se uporedi s prethodnih nekoliko godina. Ipak, grad svake godine, pa i ove, uništi velike površine pod nezaštićenim voćem i povrćem, ali i ratarskim kulturama. S druge strane, stručnjaci objašnjavaju da ne postoji ništa što u potpunosti može da spreči grad da pada.

I dok pojedini strelci često upozoravaju na mali broj protivgradnih raketa, ali i loše radio-veze, ima i onih protivgradnih stanica u kojima kažu da imaju sve što im je potrebno. U Republičkom hidrometeorološkom zavodu ponavljaju da raketa ima dovoljno i dodaju da će pristići nove količine za automatski sistem.

– Normalno je da nekada postoje smetnje u radio-vezama, jer oni rade po najlošijim vremenskim uslovima – objašnjava Jugoslav Nikolić, direktor RHMZ. – Postoje i drugi načini komunikacije ako radio-veza zataji. Postoji čitav niz postupaka kako se nešto radi. Nabavljeno je 14.300 raketa, i ima ih dovoljno, a stići će i nove količine. Uz to, svaki strelac tokom dana može da dobije onoliko raketa koliko mu je potrebno.

Prema rečima Nikolića, radi se na automatizaciji protivgradnih stanica. Već je 60 stanica oko Valjeva automatizovano. Očekuje se da kompletan Radarski centar Valjevo do sredine sezone bude automatizovan.

U ovogodišnjem pokrajinskom budžetu je za nabavku protivgradnih raketa izdvojeno 30 miliona dinara, ili za 50 odsto više nego lane.

– Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu već treću godinu intenzivno radi na unapređivanju sistema odbrane od grada i realizuje mere za nabavku protivgradnih raketa – ističu nadležni u resornom sekretarijatu.

Radarskom centru na Fruškoj gori predato je na korišćenje 780 protivgradnih raketa. Pokrajinski sekretarijat je pokrenuo i postupak izrade projektno-tehničke dokumentacije u vezi sa uspostavljanjem automatskih lansirnih stanica. I protivgradne stanice na području opštine Topola zasad imaju dovoljno protivgradnih raketa. Kako saznajemo u opštinskj upravi, svaka od 16 protivgradnih stanica na ovom području ima po desetak raketa u rezervi, što je zadovoljavajuće stanje. Ovde je problem nedostatak strelaca.

ČAČAK PROBLEMATIČAN

U 26 stanica na teritoriji grada Čačka trenutno ima 176 protivgradnih raketa, što je u proseku 4,5 rakete po stanici. Strelci navode da je to nedopustivo mali broj raketa, s obzirom na to da je sezona odbrane od grada u jeku, kao i da ogromne temperaturne razlike u kratkom periodu pogoduju stvaranju gradonosnih oblika. U gradskoj upravi u ponedeljak su nam rekli da je Grad Čačak već naručio kupovinu još 112 raketa o svom trošku, koje bi trebalo da stignu u grad na Moravi.

Novosti