Hidroelektrana na Seljašnici u pogonu sledeće godine

Prijepolje – Mala hidroelektrana rekonstruisana je 2018. Zbog rekonstrukcije vodozahvata nije počela sa radom. Izgrađena pre tačno 70 godina, mala hidroelektrana na reci Seljašnici, kod Prijepolja, dugo je strujom snabdevala ne samo grad , već i rudnik uglja u Pljevljima. Rekonstruisana je 2018. i kako je najavljeno, te godine je trebalo da bude ponovo puštena u rad, posle dužeg perioda tokom koga nije bila u funkciji. 

Foto: Novosti

Iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj, finasirani su projekti rekonstrukcije 15 malih hidroelektrana, među kojima i hidroelektrane Seljašnica, a kako bi se njihov radni vek produžio za 30-40 godina. Seljašnica je tada kompletno obnovljena, zamenjeni agregati, elektro oprema i instalacije, završeni građevinski radovi i ukupno uloženo 1.395.000 evra. Meštani Seljašnice se pitaju kada će hidroelektrana proraditi.

„Kad je restrikcija bila,mi imamo struje ovuda, sela. Mi pustimo, jedan generator radi, sad nema, kad nema iz sistema, nema ništa.Voda toči, proljeva se, kad je ima, evo vidite rijeka kolika je , mogle bi da rade dvije od jednog megavata. Svi ovuda pričaju nećemo imati struje, nećemo se grijati, štedite, mi prosipamo …A što ne radi, što, ja stvarno ne znam“, kaže bivši radnik hidroeletrane Seljašnica Bajo Pušonjić.

Odgovor iz EPS -a je , u međuvremenu , stigao i razrešio dileme – očekuje se da će do kraja septembra naredne godine, elektrana biti puštena u rad, jer se radi projekat rekonstrukcije vodozahvata, gde je kanal oštećen zbog odrona velikih stena. Sa ovog izvorišta za hidroelektranu, vodu koristi i gradski vodovod Prijepolja, pa se u toku leta, kada su dotoci smanjeni, njen rad obustavlja.

RTS i PP Media