Hodočasnici za pomoć autističnoj deci na putu za Ostrog prošli kroz Prijepolje

Prijepolje – Kako bi skrenuo pažnju na neophodnost proširenja smeštajnih kapaciteta kampa za autističnu decu „Svici u mraku“ glumac Mikica Petronijević krenuo je na hodočasnički put od Aranđelovca do manastira Ostrog. On i njegov pratilac, fotograf Vojislav Luković, prešli su u Crnu Goru pešačeći uz stari put koji iz Prijepolja vodi ka graničnom prelazu Jabuka.

Foto: ZoomUE

Mikica i njegov saputnik u proseku prolaze oko 20 kilometara dnevno. Prešli su dve trećine puta do Ostroga, a ističu da su oduševljeni podrškom na koju nailaze.

„Jedna mlada majka sa detetom u naručju me je zaustavila, oduševljena što je imala priliku da me upozna. Dala nam je novčanu donaciju, a mi sve koji nam daju novac upisujemo kako bismo ih spomenuli u Ostrogu i pomolili se Bogu za njih. Imali smo i podršku planinara iz nekoliko opština kroz koje smo prošli, oni su sa nama pešačili deo puta“, ističe Petronijević, koji dodaje da je poruke podrške dobijao od svojih kolega Nebojše Dugalića i Tihomira Stanića.

Sa svojim saputnikom, Vojislavom Lukovićem, nije se poznavao pre početka ovog poduhvata. On ga je pešice pratio u prvim danima hodočašća, a potom, uglavnom kao logistička podrška, u automobilu.

„Upoznala nas je zajednička prijateljica, koja mi je rekla da mu je potreban fotograf. To je izazov u fizičkom smislu, a posebno mi je važno to što je u pitanju molitveni hod. Izdržao sam četiri dan pešačeći s njim, žao mi je što nisam više, jer je ovo zaista poseban doživljaj. Na kraju dana osećate se umorno, ali srećno“, kaže Luković.

Obojica ističu da se sa sličnim izazovima nisu suočavali u prethodnom periodu. Uglavnom se snalaze pomoću navigacije na mobilnim telefonima, a prenoćišta pronalaze nekada na ugovorenim mestima, a nekada u mesnim crkvama i manastirima. Iako nisu previše zadovoljni trenutnim odzivom donatora, veruju da će uspeti u konačnom cilju.

Kao primer koji pokazuje na koliku podršku nailaze ističu to da im je jedan prolaznik kupio nove patike za pešačenje, kao i to da su dobili donacije u novcu od pripadnika drugih veroispovesti koje su sretali usput.

Svi zainteresovani mogu poslati SMS poruku sadržine 105 na broj 2407.

ZoomUE i PP Media