Hodžić: Nismo zadovoljni brojem austrijskih turista, prezentacijom potencijala Zapadne Srbije u Beču napravljen prvi korak da se ova statistika promeni

Prijepolje/Beč – U svečanoj sali austrijskog ministarstva sporta u Beču, od 26. do 29. aprila u organizaciji TO Regije Zapadne Srbije održava se promocija turističkih potencijala ovog dela naše zemlje.

Foto: PP Media Prijepolje

Predstavnicima turističkih agencija iz Austrije i predstavnicima srpskih udruženja u ovoj zemlji, TO Regije Zapadna Srbija predstavila je kompletnu turističku ponudu ovog dela Srbije.

Prema službenim statističkim podacima u 2022. godini Srbiju je posetilo 40.867 turista iz Austrije.

Prema rečima posebnog savetnika ministra turizma i omladine Esada Hodžića ovaj broj poseta nije zadovoljavajući s obzirom na blizinu dve zemlje ali i na bogatstvo sadržaja i brojne povoljnosti naše turističke ponude.

Foto: PP Media Prijepolje

„Takođe nismo zadovoljni ni brojem austrijskih turista koji su dolazili u Zapadnu Srbiju, kojih je bilo manje od 2.000 i upravo zbog toga odlučni smo da promenimo ovu statistiku”, kazao je Hožić.

On je naglasio da je u proteklim godinama urađeno mnogo kako bi turistički potencijali Zapadne Srbije bili pristupačniji svim stranim turistima, pre svega ogromnim ulaganjima države u infrastrukturne projekte.

„Vlada rebublike Srbije je ulaganjem u infrastrukturu pre svega gradnjom auto – puta Miloš Veliki značajno doprinela da se iz godine u godinu povećava broj inostranih turista koji posećuju Zlatibor, Taru, Zlatar. Ministarstvo turizma subvencijama za izgradnju turističke infrastrukture i povećanjem broja i kvaliteta smeštajnih kapaciteta kao i promocijama turističkih potencijala doprinelo da se broj inostranih turista uveća trostruko, a cilj je da se taj broj i dalje uvećava”, naglasio je posebni savetnik ministra turizma i omladine.

Hodžić je kazao da je želja svih turističkih poslenika Zapadne Srbije da i oni ulože zajedničke napore kako bi privukli mnogo više turista iz Austrije ali i drugih delova Evrope.

„Naš cilj je da svim budućim turistima iz ovog dela Evrope omogućimo jedinstven turistički doživljaj. Želimo da upoznaju lepote prirode, kulture, istorije i gastronomije zapadne Srbije. Stoga pozivamo sve zainteresovane turiste da posete ovaj prelepi deo naše zemlje i da se lično uvere zašto je zapadna Srbija najposećenija turistička regija”, rekao je Hodžić.

PP Media i GZS