Ko će upravljati skijalištem Zlatar naredne zime?

Nova Varoš – Na poslednjoj sednici Skupštine opštine Nova Varoš, razmatrana je inicijativa o jednostranom raskidu ugovora između Turističke organizacije „Zlatar“ i preduzeća „Složna braća“ o zakupu skijališta „Zlatar“ na Briježđima.

Skijalište Zlatar, foto: PP Media

Turizam je pokretač  razvoja Nove Varoši, a skijalište Zlatar najveća šansa za dobru zimsku sezonu. Kako je istaknuto na skupštinskoj sednici, prilikom posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Novoj Varoši, kao jedina šansa razvoja skijališta Zlatar na Briježđima i njegovo stavljanje u pun kapacitet bilo bi preuzimanje od strane JP Skijališta Srbije.

U toku su pregovori sa Skijalištima Srbije, ali da bi to preduzeće preuzelo skijalište Zlatar, istaknuti su i određeni zahtevi.

– Nerešeni imovinsko pravni odnosi na dnu staze vuku se 13 godina. Da bi se pokrenuo postupak eksproprijacije na toj kritičnoj parceli i to ukoliko bi vlasnici prihvatili prvobitnu procenu poreske, opština Nova Varoš morala bi da isplati oko 100 000 evra – objašnjava zamenik predsednika opštine Branko Bjelić.

Čak i kada bi se rešili imovinsko-pravni odnosi na stazi, drugi problem koji koči predaju skijališta Zlatar JP Skijališta Srbije jeste ugovor o zakupu skijališta  koji je TO Zlatar zaključila sa preduzećem Složna braća na period od 15 godina. Zakupac, ispred preduzeća Složna braća, Vojko Purić ističe da jeste za raskid ugovora koji mu svakako stvara velike gubitke ali traži nazad svaki dinar koji je uložio.

Svi su složni u jednom – problem skijališta se mora rešiti. Da li sporazumno ili sudskim putem, ostaje da se vidi. U međuvremenu je stigla informacija da je zakazan još jedan sastanak sa JP Skijališta Srbije. Ukoliko se ovaj problem ne reši na vreme, proći će još jedna zimska sezona na Zlataru bez turista koji će usled nedostatka turističke ponude za svoj odmor izabrati Zlatibor ili Kopaonik.

PP Media