Počela izgradnja trafostanice u Velikoj Župi

Prijepolje – U Velikoj Župi kod Prijepolja danas je počela izgradnja trafo stanice snage 35 kW čime će biti rešeni problemi velikog dela ove opštine sa urednim snabdevanjem električnom energijom. Do sada, nakon svake veće kiše, a naročito u zimskom periodu i velikog snega, veliki deo opštine ostajao je bez struje. Investicija vredna 250 miliona dinara biće finansirana iz republičke kase.

Počela izgradnja trafostanice u Velikoj Župi, foto: A.Rovčanin

„Izgradnja ove trafostanice je veliki istorijski projekat za Veliku Župu, za njene meštane ali i za privrednike. Imali smo ogroman problem, čim je malo jači vetar ili kiša mi ostajemo bez struje i nekada je danima nismo imali. Mi smo imali taj problem sa nestankom i leti, a pogotovo zimi”, rekao je Samed Jusović, predsednik Saveta MZ Velika Župa.

Samed Jusović predsednik MZ Velika Župa, foto: A.Rovčanin

Izgradnju trafostanice finansira država Srbije, a rok je 18 meseci. Ipak, iz lokalne samouprave očekuju da će radovi biti završeni pre zime.

„Ovo je još jedan kapitalni projekat i kapitalna investicija koju je još pre dve godine najavio predsednik Srbije, Aleksandar Vučić. Ubrzali smo malo stvari, radovi su krenuli i rok za njihov završetak je 18 meseci, ali mi se nadamo da će to biti već decembar mesec, da sledeću godinu imamo rasterećenu mrežu i normalno snabdevanje električnom energijom. Ova trafostanica nije značajna samo za ovu mesnu zajednicu, već i za gotovo polovinu opštine Prijepolje, jer će rasteretit Kolovrat i ostale delove grada, tako da nećemo više imati prekide u napajanju”, kaže predsednik opštine Prijepolje, Drago Popadić.

Foto: A.Rovčanin

Pored izgradnje ove trafostanice, radnici prijepoljske Elektrodistribucije koriste lepo vreme i rade na zameni dotrajale niskonaponske elektro mreže u gotovo svakoj mesnoj zajednici ove opštine.

„Ovih dana se u svim mesnim zajednicama mogu videti monteri. Prošle sedmice smo imali sastanak u Užicu sa Elektrodistribucijom, dogovoren je tempo i u naredne dve godine će se raditi na izmenama i obezbedjenju mreže, da sve bude na zadovoljavajućem nivou, da ne dođemo opet u situaciju u kojoj smo bili zimus. Prosto radimo na svim segmentima, a saradnja sa Elektrodistribucijom je zaista odlična”, zaključio je Popadić.

PP Media i GZS