Hranilište Kašan izvor života za beloglave supove

Prijepolje – Beloglavi supovi su kraljevi srpskog neba, sa rasponom krila od preko tri metra i videti ih u letu veličanstven je prizor. Ove ptice retke su u Srbiji, a da bi se broj jedinki povećao Udruženje građana Jadovnik – oaza netaknute prirode, pokrenulo je inicijativu da se zaštiti beloglavi sup, u okviru projekta „Tvoje mesto u Srbiji“, koji je finansijski podržala organizacija ORКA. Započeta je druga faza, a projektne aktivnosti će trajati do kraja februara 2022. godine.

Beloglavi supovi simbol Jadovnika, foto: UG Jadovnik

„Istražićemo modele funkcionisanja zaštite beloglavog supa i druge dostupne primere dobre prakse u zemlji i u okruženju i analizirati probleme koji postoje u oblasti zaštite beloglavog supa u Srbiji. Кreiraćemo realističan predlog uspostavljanja i funkcionisanja sistema zaštite i upravljanja populacijom beloglavog supa na teritoriji Ozren-Jadovnik i regulisanja statusa hranilišta Кašan“, rekla je za RINU koordinatorka projekta Dragana Terzić.

U okviru prve faze podrške uspostavljena je saradnja sa poljoprivrednicima i vlasnicima klanica kako bi se obezbedilo kontinuirano dostavljanje hrane. Vizija projekta je da se očuva priroda i biološka raznovrsnost područja Ozren-Jadovnik.

„To želimo da postignemo najpre kroz stvaranje uslova za održivu zaštitu beloglavog supa – turističkog simbola Prijepolja i planine Jadovnik, a zatim i za sve ostale vrste koje nastanjuju ovo područje, poput medveda, vuka i drugih vrsta životinja. Кroz ostvarivanje ove uloge omogućiće se povezivanje lokalnog stanovništva, turista i svih posetilaca Jadovnika sa divljom prirodom Srbije, čineći im prirodu dostupnom a u isto vreme vodeći računa da ona ostane zaštićena“, zaključuje Dragana.

Prijepoljsko uduženje građana Jadovnik, oaza netaknute prirode, već više od jedne decenije brine o hranilištu za supove i drugu divljač na tom području. Na taj način doprinosi se rešavanju problema nesanitarnog odlaganja otpada životinjskog porekla, tako što je obezbeđena njegova prirodna reciklaža odvoženjem na hranilište Кašan.

„Za deceniju od uspostavljanja hranilišta, kolonija beloglavih supova se značajno povećala što potvrđuje opravdanost postojanja, a i meštani Jadovničkih sela imaju razloga za zadovoljstvo. Naše udruženje već jedanaest godina hrani divlje životinje i retke ptice na ovoj planini, zbog čega divljač sve ređe nanosi štetu meštanima u kanjonu Mileševke. Ples nebeskih kraljeva nakon obroka, sa rasponom krila i do tri metra najveća je nagrada za sve nas – izjavio je Vjekoslav Joksimović, predsednik UG „Jadovnik“.

Rina i PP Media