I otpad će biti roba na srpskoj berzi

Do leta prve količine otpada, odnosno sekundarnih sirovina, u Srbiji biće ponuđene na kupoprodaju na Produktnoj berzi u Novom Sadu. Potencijal srpskog tržišta sekundarnih sirovina je između 200 i 300 miliona evra, a apsurd je da pojedine sirovine i izvozimo i uvozimo, rekao je Filip Radović direktor Agencije za zaštitu životne sredine (SEPA) danas prilikom potpisivanja memoranduma o saradnji sa Produktnom berzom u Novom Sadu.

Prodaja sekundarnih sirovina na berzi, očekuje se, omogućiti lakše poslovanje u sektoru reciklažne industrije koji ima potencijal za razvoj.

Preko ove berze sadase uglavnom prodaju žitarice a Miloš Janjić, direktor novosadske Produktne berze, rekao je da postoji potencijal za prodaju sekundarnih sirovina, i to pre svega metala, plastike i papira i dodao da će uslediti dogovori sa predstavnicima privrede kako bi prve sekundarne sirovine bile ponuđene do početka leta.

Memorandumom je dogovorena da Agencija za zaštitu životne sredine informacijama koje ima i iskustvom pomogne Produktnoj berzi u pokretanju posla trgovine sekundarnim sirovinama.

Trgovanja sekundarnim sirovinama nema na berzama u okolnim zemljama, objašnjeno je, pa se i tu vidi prilika da Srbija i Produktna berza u Novom Sadu u ovom poslu steknu regionalni značaj.

Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *