Implementacija bosanskog jezika u Prijepolju

Bošnjačko nacionalno veće organizovalo je u nedjelju 24. marta tribinu pod nazivom „Implementacija bosanskog jezika u Prijepolju“ u Domu kulture u Prijepolju.

Na tribini su govorili Esad Džudžo predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća, prof. dr. Sait Kačapor potpredsednik Veća, prof. dr. Sead Šemsović, predsednik Bošnjačkog prosvetnog saveta i Suad Hanić, učitelj iz OŠ. „Svetozar Marković“, Brodarevo.

Predsednik Veća Esad Džudžo govorio je o obrazovanju na bosanskom jeziku kao temelju očuvanja bošnjačkog identiteta u Sandžaku. On je konstatovao da pozitivnu praksu iz novopazarskih, sjeničkih i tutinskih škola treba preneti na prostor Nove Varoši, Prijepolja i Priboja te da će za decu iz Novog Pazara, Tutina i Sjenice upis u prvi razred osnovne škole biti po automatizmu dok će se u zapadnom delu Sandžaka i dalje sprovoditi anketiranje roditelja.

Bošnjačko nacionalno vijeće organizovalo je tribinu na temu „Implementacija bosanskog jezika u Prijepolju“

Prof. dr. Sait Kačapor potpredsednik Veća je u svom izlaganju naveo primere malih jezika koji su se sasvim utopili u jezike moćnijih naroda, čime je posebno podvukao problem asimilacije kao i da se gubitkom maternjeg jezika gubi kultura jednog naroda.

Suad Hanić koji je učitelj u školi “Svetozar Marković” je iz svog dosadašnjeg iskustva govorio o bitnosti obrazovanja dece na maternjem jeziku te kako je važno razgovarati o tome sa roditeljima čija će deca ove godine upisati prvi razred.

Prof. dr. Sead Šemsović predsednik Bošnjačkog prosvetnog saveta, govorio je o konformizmu Bošnjaka i problemima koje, kako je Šemsović istakao, Bošnjaci sami sebi prave, što je nauka odavno imenovala pojmom “autošovinizam”. On je takođe podvukao da je implementacija bosanskog jezika u školama velika odgovornost kako na samom roditelju, tako i na direktorima, pedagozima, psiholozima i svim drugim društvenim i kulturnim aktivistima.

Bošnjačko nacionalno veće će u narednom periodu pokrenuti niz aktivnosti vezanih za bosanski jezik koje imaju za cilj informisanje i podizanje svesti o bitnosti nastave na bosanskom jeziku za Bošnjake.

PP Media