Sporazum NSZ i lokalnih samouprava za aktivno traženje posla

Predstavnici Nacionalne službe za zapošljavanje i 85 lokalnih samouprava u Srbiji potpisali su u ponedeljak sporazume o otvaranju 40 novih klubova za traženje posla, 10 centara za informisanje i profesionalno savetovanje i 80 samouslužnih radnih stanica koji će u narednom periodu biti uspostavljeni uz finansijsku pomoć EU.
Reč je o projektu „EU pomoć teže zapošljivim grupama“ koji pomaže nezaposlenima da unaprede znanje i veštine za aktivno traženje posla i da na taj način postanu konkurentniji na tržištu rada, rečeno je prilikom potpisivanja sporazuma.
EU je za taj projekat izdvojila 6, 5 miliona evra, a NSZ sufinansira sa 3, 6 miliona evra.Dodatnih 1, 2 miliona EU ulaže u tehničku pomoć za taj projekat.
Ministar za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin istakao je tom prilikom da uključivanje lokalnih samouprava u ovaj projekat pokazuje da lokalne samouprave prepoznaju problem nezaposlenosti i žele da ga reše.
On je kazao da je ove godine za mere aktivne politike zapošljavanja opredeljeno 2, 8 milijardi dinara i još 550 miliona za osobe sa invaliditetom.
Vulin je dodao da je ove godine aktivnim merama zapošljavanja obuhvaćeno 138. 925 lica, da je 22.000 njih obuhvaćeno finansijskim merama koje daje NSZ, što je povećanje u odnosnu na proteklu godinu skoro 300 posto.
Više od 6.000 lica je kroz razne obuke steklo nova znanja i veštine koje su bitne za traženje posla.
PP Media