Još jedna zlatna medalja za Tanjinu dečju tortu

Nova Varoš – Novovarošanki Tanji Matović (54) bila su potrebna dva dana da napravi pobedničku tortu na jagodinskoj Tortiljadi, tradicionalnoj manifestaciji koju organizuje tamošnje Udruženje „Slatki osmeh“. Slatka poslastica naše vredne i kreativne sugrađanke bila je najuspešnija u kategoriji dečjih torti.

Tanja i Slavica sa pobedničkom tortom, foto: Varoške novine

Ovo je Tanjino drugo priznanje za redom na ovom takmičenju. I lane je njena torta „Zimska idila na Zlataru“ bila najbolja u istoj kategoriji slatkiša.

Ovogodišnja zlatarska „slatka“ majstorija, teška desetak kilograma, oduševila je stručni žiri, ali i publiku koja joj je putem interneta dala najveći broj glasova.

-Drago mi je što sam na istom takmičenju osvojila duplu „krunu“ – kaže za „Varoške novine“ Tanja Matović i dodaje : -Кao i za ostale poslastice, i za ovu tortu su potrebne spretne ruke, mašta, kreativnost, kao i debeli živci i strpljenje. Potrudila sam se posebno oko dekoracije, kako bi ona zablistala u punom sjaju. Ovog puta mi je pomogla i prijateljica Slavica Remović, sa kojom, inače, pravim sve vrste slatkih đakonija.
Tanja je turistički radnik i pravljenjem kolača i torti se za sada više bavi iz hobija, nego da bi ostvarila neku značajniju finansijsku korist. Ali joj, kako kaže, svaki dinar znači da bi dopunila kućni budžet. Naša sugrađanka je u proteklih nekoliko godina koliko se bavi ovim „slatkim“ poslom napravila više od 500 torti. Povodi i prilike su različiti, a Tanjine bravure našle su se na brojnim rođendanima, svadbama, mladenačkim svečanostima, i to van teritorije opštine, zemlje, pa i šire.

-Najviše se traže Nugat, Čoko, Reforma, Milka, Nutela i Moskva šnit torta. Po narudžbi radim i sitne kolače, ali ređe, specijalnost su mi, ipak, torte – kaže Tanja i ističe : -Uživam u pravljenju torti, iako je potrebno dosta rada, truda i ljubavi, ali i finansijskog ulaganja i praćenja trendova. Ali u ovom stresnom vremenu, to me i mentalno relaksira i smiruje. Da sam mlađa i da treba da započnem sa nekim biznisom, to bi sigurno bila neka radionica za pravljenje torti, kolača i drugih slatkih i slanih đakonija.

Varoške novine