Kalendar EU PRO za 2019. godinu krasi slika Helene Stanić iz Priboja

Danica Stojanović, učenica Umetničke škole iz Niša dobitnica je prve nagrade na konkursu za kalendar razvojnog programa EU PRO za 2019. godinu, dok su drugo i treće mesto pripali Katarini Stojanovoć iz leskovačke Gimnazije i Stanici Ramadanović iz Tehničke škole „Nikola Tesla“ iz Surdulice. Na stranicama kalendara EU PROa za predstojeću godinu pored prva tri nagrađena rada nalaze se i radovi Helene Stanić iz Priboja, Tamare Parezanović iz Čačka, Stefana Stojića iz Raške, Mihajla Tošića i Katarine Živković iz Pirota, Staše Jevremović iz Kruševca, Elizabete Hasani iz Kraljeva, Danke Popadić iz Sjenice i Milice Rajković iz Kragujevca.

Nagrade najboljima na konkursu, laptop i tablet računare i mobilne telefone, uručile su na predstavljanju kalendara u Kraljevu, Ana Stanković, predstavnica Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji i Milica Marković Tomić ispred Ministarstva za evropske integracije.

„Vi mladi ste prepoznali prave evropske vrednosti koje su ukorenjene u Srbiji i našoj tradiciji, i u svojim radovima ste pokazali da se Evropska unija može obogatiti i kroz naučni rad i istraživanje, religiju, kulturu, sport, umetnost“ rekla je Ana Stanković, predstavnica Delegacije EU čestitajući mladim umetnicima, ali i profesorima koji su motivisali i podržali đake da učestvujuna konkursu „Srbija u EU – Čime ćemo obogatiti Evropsku uniju“.

Kako je dodala Evropska unija će nastaviti da podržava jugoistočnu i jugozapadnu Srbiju,unapređujući uslove života, a samim tim će omogućiti mladima bolje uslove zakreativni rad i stvaralaštvo. „Ovogodišnji kalendar će narednih dvanaest meseci krasiti životni i radni prostor mnogih ljudi koji rade u Delegaciji Evropskeunije i u institucijama Republike Srbije i podsećaće nas da se investicija umlade uvek isplati“, poručila je Ana Stanković.

„Ministarstvo za evropske integracije redovno sprovodi istraživanje javnog mnjenja o orijentaciji građana Srbije o Evropskoj uniji, i kada analiziramo koji su neki od najvećih strahova građana uvek je na prvom mestu strah od gubitka nacionalnog identita. 231 rad koliko ih je pristiglo na ovoj likovni konkurs pokazuju upravo suprotno, odnosno da Srbija ulaskom u Evropsku uniju neće izgubiti svoj nacionalni identitet već će upravo time, kao i svojom kulturom i baštinom doprineti Evropskoj uniji“ rekla je Milica Marković Tomić, rukovodilac Grupe za komunikaciju o EU fondovima u Ministarstvu za evropske integracije.

„Naši najlmlađi sugrađani, kako se vidi na ovim radovima, imaju i ideja i znanja koje će biti na korist njima, njihovim porodicama ali i društvenoj zajednici,“ rekao je Milun Jovanović, član Gradskog veća Grada Kraljeva zadužen za odnos sa javnim ustanovama, zaštitu i unapređenje ljudskih prava.

Škola primenjenih umetnosti iz Šapca proglašena je za najbolju na osnovu angažovanja i predanosti prilikom priprema školskog takmičenja i radova nagrađena je kompjuterom i projektorom.

PP Media