Karavan digitalne pismenosti narednog vikenda stiže u Prijepolje

Prijepolje – Karavan digitalnih veština, pismenosti i bezbednosti “Digitalna ekspedicija” boraviće u Prijepolju 28. i 29. avgusta. Na platou Doma kulture, građani će u periodu od 10 do 18 časova, imati mogućnost da se upoznaju sa ključnim digitalnim veštinama, osnovama bezbednosti i digitalne pismesnosti, radom eUprave, onlajn trgovinom i steknu znanje kroz razgovore i radionice sa ekspertima Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i Кancelarije za IT i eUpravu.

Karavan digitalne pismenosti stiže u Prijepolje, foto: Promo

– Cilj je da se teme digitalne pismenosti, digitalnih veština i bezbednosti  onlajn nađu među važnim temama na kojima će se zasnivati savremeno i konkurentno srpsko društvo jer su veštine i znanja koje Vlada nudi građanima kroz ovaj karavan ključna za razvoj naše zemlje, novih ideja i novih  prilika. Zbog toga se  želi građanima predstaviti digitalno okruženje na direktan, neposredan i interaktivan način. U današnjem kompleksnom digitalnom svetu, građani koji poznaju „novu pismenost“  21. veka jesu i građani 21. veka i samo tako mogu bezbedno da navigiraju  digitalnim svetom kao i da u potpunosti iskoriste   njegove prednosti – kaže članica Opštinskog veća Duška Bajić.

Ona je pozvala građane da uzmu učešće u realizaciji ovih aktivnosti kako bi dobili određena znanja i veštine iz oblasti digitalne pismenosti i savladali lična ograničenja na putu do praktičnog korišćenja sistema eUprave, kako bi postali digitalno pismeni eGrađani i mogli nesmetano koristiti usluge iz ove oblasti.

U subotu i nedelju u periodu od 10-18 časova građani će moći da saznaju kako se dolazi do određene informacije, potom kako da u onlajn komunikaciji sa državnom upravom ostvare neko svoje pravo ili ispune obavezu, kako se postaje eGrađanin i koriste eUsluge, kako se kupuje onlajn i bezbedno plaćaju robe i usluge, kako  sebi i svojoj deci pruži bezbedno digitalno iskustvo

– Кaravan je namenjen svim građanima i to najmlađima koji se rađaju izloženi digitalnom svetu, generaciji Z koja je vanredno digitalno spretna ali bi joj koristile veštine digitalne pismenosti i bezbednosti onlajn, roditeljima, onima kojima su digitalni resursi nedovoljno poznati ili dostupni, najstarijim sugrađanima  kao aktivnim učesnicima društvenog života – pojašnjava Duška.

PP Media