Knjiga Dušana Spasojevića o savremenoj grčkoj istoriji postigla ogroman uspeh u zemlji „Helena“

Beograd/Atina/Prijepolje – Najveći broj grčkih medija danas je objavio vest da je prva knjiga o savremenoj istoriji Grčke, koja je na srpskom jeziku izašla 2021. godine, a koju je napisao aktuelni srpski ambasador u Grčkoj Dušan Spasojević, postigla ogroman publicitet i izdavački uspeh. Knjiga je na grčkom jeziku nedavno objavljena u izdanju „Kastanjotisa”, jedne od najstarijih i najuglednijih izdavačkih kuća u Grčkoj, pod naslovom „Grčka: Rat za nezavisnost, stvaranje države i preporod nacije”.

Foto: Privatna arhiva

– Knjiga Dušana Spasojevića prvo naučno delo u kome je borba za oslobođenje i nezavisnost Grčke zabeležena i sagledana kroz širu prizmu Balkana. Naglašavaju da je od posebnog značaja činjenica da se kroz istu prizmu prvi put grčkoj publici dočaravaju teški uslovi osmanskog jarma pod kojima se razvijao i širio grčki nacionalni oslobodilački pokret, dodajući da autor događaje opisuju kroz različite percepcije, planove i interese njihovih protagonista, ali i evropskih ideologa i političara, naglašavaju grčki mediji.

Za autora knjige grčki mediji kažu da je „jedan od najznačajnijih grkoljuba našeg vremena“, koji je svojom knjigom „pod lupu“ stavio suprotstavljene odnose velikih sila i njihovih politika prema rešavanju balkanskog pitanja, i na dubinski način analizirao povezanost, uticaje, ali i različite puteve između srpskih i grčkih pokreta za oslobođenje.

– Autor precizno, strastveno i tečno, uranja u prošlost, a istovremeno na svakoj stranici nenametljivo provlači centralnu nit svog poduhvata, sa ciljem da što sveobuhvatnije i pravednije razume nacionalni karakter i kolektivni identitet Grka savremenog doba, naglašavaju grčki mediji.

Dušan Spasojević, foto: Privatna arhiva

Odnosi pobunjenih Grka sa pravoslavnim stanovništvom Balkana, oružani ustanci Srba koji su im prethodili, ali i značajna uloga Krita, čine sliku koju čitaocu prenosi Dušan Spasojević, a koja dva veka kasnije, poput ogledala, reflektuje istorijsko nasleđe celog našeg regiona.

Predgovor za knjigu ambasadora Spasojevića napisala su trojica najuglednijih grčkih i srpskih istoričara: Jakovos Mihailidis, profesor novije i savremene istorije na Aristotelovom univerzitetu u Solunu, pokojni Spiridon Sfetas, profesor novije i savremene istorije Balkana Aristotelovog univerziteta u Solunu i Milan Ristović, profesor Beogradskog univerziteta.

Rina i PP Media