Komunalci preuzeli gazdovanje kapelom

Nova Varoš – Nakon četiri godine od početka gradnje, kapela na gradskom groblju Кocelj stavljena je u funkciju. Građevinski odbor, u prisustvu predsednika opštine Radosava Vasiljevića i sveštenika Radmila Janjića ključeve objekta, predao je na gazdovanje Кomunalnom preduzeću „3. septembar“.

Nakon četiri godine gradnje kapela privedena nameni – komunalci preuzeli gazdovanje, foto: A.Rovčanin

Novo gradsko groblje Kocelj, na istoimenom brdu iznad Branoševca – uz asfaltni put za Todoroviće, Tikvu, Vučiju i Kamenicu doblio je kapelu koja već decenijama nedostaje žiteljima Nove Varoši. Radovi su počeli, pre četiri godine uz podršku lokalne samouprave, Crkvene opštine u Novoj Varoši i veliko zalaganje sveštenika Radmila Janjića. Nakon predaje ključeva Komunalnom preduzeću, zahvalnost lokalnoj samoupravi što je privela nameni ovaj objekat iskazao je sveštenik Janjić. On je podsetio na muke Novovarošana sa sahranivanjem pokojnika, koje su najčešće na večni počinak slali iz kuća ili stambenih zgrada

– Gradska vlast u Novoj Varoši je imala sluha da ovaj problem reši. Crkva kao crkva, može u određeno vreme da prihvati pokojnika, ali ne može u svako vreme. Nama sveštenicima, bilo je jako nezgodno kada dođu ljudi da nas zamole da prihvatimo njihove najmilije, ali mi iz raznih okolnosti to nismo mogli da učinimo. Sada je taj problem rešen, hvala svima koji pomogli u tome – kaže sveštenik Radmilo Janjić.

Foto: A.Rovčanin

Nedavnim završetkom izgradnje septičke jame za kapelu, ispunjen je i poslednji uslov da se komunalcima preda objekat na gazdovanje.

– Od kako je Komunalno preduzeće preuzelo gazdovanje gradskim grobljem Kocelj, uveden je red na njemu. Tačno se zna gde se ko sahranjuje i koje veličine grobnice mogu biti. Kapela je prelazno rešenje kojim će upravljati komunalci, po posebnom ugovoru koji ćemo definisati sa Opštinom  – ističe direktorka JKP “ 3 septembar” Suzana Šuljagić.

U izgradnju kapele uloženo je skoro 2 miliona dinara, pored donatora najviše novca obezbedila je lokalna samouprava. Prvi čovek opštine Radosav Vasiljević, kaže da će pored kapele biti izgrađena sala kapaciteta 200 mesta. Za tu namenu u ovoj godini planirano je 4,5 miliona dinara, a uskoro se očekuje raspisivanje javne nabavke za odabir izvođača radova.

– Sala će se graditi u dve fazi. U ovoj godini u planu je da se ukrovi objekat, što će prema nekim procenama koštati 4,5 miliona dinara. Naredne godine previdećemo još 3 miliona, što će biti dovoljno da se sala privede nameni – navodi predsednik Vasiljević.

Slobodan Matović, predsednik Odbora za izgradnju kapele naglašava da je zadovoljan što su, posle četiri godine gradnje komunalci preuzeli ovaj objekat. On je zahvalan svima koji su pomogli izgradnju kapele.

– Dugo vremena pokojnike smo na večni počinak ispraćani iz kuća ili stambenih zgrada. Konačno smo dočekali da kapela sa četiri prostorije bude stavljena u funkciju – sa ponosom kaže Matović.

PP Media