Kosači iz tri države okupili se deveti put u Kamenoj Gori

Prijepolje – Kosači iz tri države se okupili na tromeđi a uz kosački doručak i pesmu razvili užičko kolo na tek pokošenim otkosima. Već devet godina okupljaju se na ovom mestu u cilju očuvanja tradicije sela.

Održana Kosačka moba u Kamenoj Gori, foto: B.Ilić

U subotu u Kamenoj Gori, nadomak Prijepolja, održana je deveta po redu Kosačka moba u organizaciji Udruženja građana „Majkina duša“ i Turističke organizacije Prijepolja, koja je i ove godine okupila kosce iz Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Nakon okupljanja u dvorištu etno restorana, kosci su zajedno sa organizatorom i gostima prodefilovali Kamenom Gorom do livade gde je se tamičenje odvijalo.

Pored starih izvornih pesama, okolnim brdima odjekivao je brus kojim su ovi vesti kosači oštrili kose kako bi što pre stigli od starta do cilja. Pored brzine, takođe je stručni žiri ocenjivao veštinu i način ručnog košenja. Livadu u Šajinovom kraju, koja je bila spremna za košenje, takmičari mobe su pokosili za „tili čas“ a zreli otkosi oboreni ljutskom snagom još uvek čuvaju tajne starih kosača. Nakon završenog takmičarskog dela učesnici su pokosili i ostatak livade uz smeh i pesmu baš kao što su njivovi preci to radili pre mnogo godina.

Foto: B.Ilić

Potom su se vratili u etno restoran gde su uz kosački rucak sačekali proglašenje pobednika i uručenje nagrada.

Pobednik ovogodisnje kosidbe je bio Radmilo Ćukovic iz Pljevalja, koji je poneo titulu najboljeg kosača, zatim drugo mesto je Slaviča Čović iz Kamene Gore, dok je treće mesto zauzeo Dragoljub Kijanović takođe iz Kamene Gore. Nakon dolele nagrada organizator Željko Kijanović je uručio zahvalnice ljudima koji su sve ove godine bili uz njega a i dan danas mu pomažu pri organizaciji Kosačke mobe.

Foto: B.Ilić

„Po deveti put se sastajemo ovde u mom rodnom selu, kako bismo sačuvali tradiciju i veštine ručnog košenja. Uvek to bude jedan lep dan gde se okupe moji prijatelji kao i kosci iz susednih država ali i iz različitih gradova širom Srbije od Kosova pa do Vojvodine. Cilj ove manifestacije je da se okupi veliki broj ljudi i da dođu oni koji znaju da kose ali i oni koji ne znaju, jer baš ovde imaju priliku da nauče – kaže Kijanović i dodaje da mu je srce puno kada se kosci okupe na njegovoj livadi i ta slika ode daleko u svet bas iz Kamene Gore.

Kosači kažu da je vaznije ucestvovati nego pobediti ali ipak nagrada svakom dobro dođe jer svakog učesnika motiviše da se u Kamenu Goru vrati i naredne godine.

– Iz Pljevalja sam došao ovde u Kamenu Goru, jer smatram da je ovo jedna prava tradicionalna manifestacija koja ima poseban duh. Nikada nagrada nije mera nečijeg uspeha, svi smo mi pobednici jer smo rešeni da ovaj zanat sačuvamo od zaborava – navodi Radmilo Ćuković, pobednik devete Kosačke mobe.

Foto: B.Ilić

Uz kosački ručak, odjekivao je zvuk gusala veštih gorstaka sa brda između Prijepolja, Rudog i Pljevalja. A celu ceremoniju upotpunio je pribojski orkestar koji je svojom pesmom razveselio prisutne goste i učesnike koji su na tek pokošenim otkosima zaigrali Užičko kolo, dok je kolovođa bio trinaestogodisnji Ivan Brašnjević.

Želja organizatora je da se i narednih godina okupljaju u velikom broju ali da među učesnicima budu mladi momci koji će naslediti stare kosce vešte ovom već zaboravljenom zanatu.

PP Media/B. Ilić