Kreiranje podsticajnog poslovnog okruženja za zapošljavanje mladih u prekograničnom području

Priboj/Nikšić – Početna konferencija projekta „Кreiranje podsticajnog poslovnog okruzenja za zaposljavanje mladih u prekograničnom području Republike Srbije i Crne Gore -BEYOND“ će se održati 8. juna u Inovaciono preduzetničkom centru Tehnopolis u Nikšiću.

Foto: A.Rovčanin

Regionalna razvojna agencija Zlatibor u partnerstvu sa Tehnopolisom i Privrednom komorom Crne Gore, kroz efikasnu saradnju na unapređenju znanja, kompetencija i radnog iskustva učenika, nezaposlenih I zaposlenih lica, doprineće kreiranju podsticajnog poslovnog okruženja za zapošljavanje mladih u prekograničnom području Srbije I Crne Gore tokom 16 meseci sprovođenja projekta.

Projekat sufinansira Evropska unija u okviru finansijskog instrumenta pretpristupne pomoći (IPA II) kroz Program prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora 2014-2020. Ugovor za sufinansiranje sredstvima Evropske unije potpisan je sa Ministarstvom finansija Republike Srbije – Sektorom za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije. Ukupna vrednost projekta iznosi 254,554.86 evra od čega Evropska unija sufinansira 84.97% vrednosti, odnosno 216,295.26 evra, dok će preostali deo sredstava obezbediti partneri na projektu.

Projekat će kroz različite aktivnosti pružiti podršku startap eko sistemu razvijanjem relevantne onlajn platforme za mentorstvo i institucionalnu podršku u okviru regionalnih inovacionih start up centara. Doprineće se jačanju kompetencija i kapaciteta Mašinsko – elektrotehničke škole u Priboju i Elektro – metalurške škole u Nikšiću, kroz kupovinu moderne opreme i izrade nastavnih programa za robotiku i mehatroniku. Кorišćenjem postojeće poslovne infrastrukture partnera na projektu, radiće se na izgradnji kapaciteta nezaposlenih lica sa obe strane granica u skladu sa potrebama metalske industrije (CNC programiranje i obrada) i aktiviranje startap i inovacionog potencijala među mladom populacijom iz prekograničnog područja kroz organizovanje niza podsticajnih događaja izgradnje kapaciteta, kao što su startap kampovi, hakatoni i meet up susreti.

PP Media