Kvalifikovana radna snaga-ključ investicije u Priboju

Kvalifikovana radna snaga je ključ investicije španske Refise u Priboju, rekao je danas jedan od suvlasnika preduzeća „Refisa Balkan“ Marko Tores.
Prema njegovim najavama, ova kompanija iz Španije, koja se bavi proizvodnjom poliesterskih elemenata za šinska vozila, premestiće do kraja godine deo proizvodnje iz Ljeide u Priboj i uposliti između 30 i 40 radnika, od ukupno 100 koliko je predviđeno ugovorom koji je ranije potpisan sa lokalnom samoupravom.
„Trenutno, 20 radnika je prošlo ili prolazi obuku u našem pogonu u Španiji, u Ljeidi, i oni će biti osposobljeni praktično da sve to što radimo tamo možemo preneti ovde“, rekao je Tores Tanjugu.
On je izrazio veliko zadovoljstvo radnom snagom u ovom gradu na jugozapadu Srbije, koju je ocenio kao ključ za njihovu investiciju.
„Veliki su profesionalci i za njih i nije potrebna ta obuka, jer već dominiraju u sektoru poliestera, tako da ih samo treba prilagoditi na način funkcionisanja koji mi imamo. Naglašavam, ključ našeg dolaska ovde je kvalifikovana radna snaga“, istakao je Tores.
Refisa je prvi strani investitor u nedavno formiranoj Slobodnoj zoni Priboj.
Kako ističe pomoćnik predsednika opštine Krsto Janjušević zona je formirana naporima Opštine Priboj i Kabineta premijera Srbije Aleksandra Vučića, zauzima površinu veću od 22 hektara infrastrukturno opremljenog zemljišta i namenjena je kako za braunfild, tako i za grinfild investicije.
Janjušević naglašava da je zahvaljujući podršci Vlade Srbije nedavno završena izgradnja kompletne pristupne saobraćajnice zoni, ukupne dužine 2,6 kilometara, u vrednosti od 53 miliona dinara.
„Trenutak potpisivanja ugovora sa Refisom je poseban za Priboj jer je to dokaz da smo formiranjem Slobodne zone napravili pravi potez, platformu za ekonomski oporavak, potpuni zaokret u planu eknomskog oporavka gde Priboj vidimo kao opštinu gde će u naradnih nekoliko godina raditi desetak kompanija kao što je španska Refisa“, rekao je Janjušević.
Izvor: tanjug