Priboj u čast Svetog Save

U punoj sali Doma kulture u Priboju u čast Svetog Save, duhovnog oca srpskog naroda, održana je svečana akademija.

Nakon svetosavske himne koju je izveo crkveno-gradski hor Sveti knez Lazar iz Priboja sabrani narod blagoslovio je Njagovo Preosveštenstvo Episkop mileševski g. Atanasije, naglasivši: – Treba da se radujemo što nam je Bog dao Svetoga Savu i što možemo da ga proslavljamo, naročito, u ovoj jubilarnoj godini kada proslavljamo dva jubileja koja su čvrstim vezama vezana za Svetoga Savu: 800 godina samostalnosti Srpske Pravoslavne Crkve i osam vekova manastira Mileševe. To je poseban blagoslov kojim je Bog blagoslovio vaskoliki srpski rod.

U programu akademije pored hora učestvovali su deca predškolske ustanove Neven, učenici pribojskih osnovnih i srednjih škola, polaznici muzičke škole i КUD Dabar. Učenik Gimnazije Aleksa Bojić proizneo je besedu Svetog vladike Nikolaja izgovorenu 1935. godine, povodom sedamstogodišnjice od upokojenja Svetog Save, u kojoj Sveti vladika naglašava da onaj koji želi valjano da piše o delu našeg duhovnog oca, treba da piše o Savinoj crkvi, Savinoj državi, Savinoj prosveti, Savinoj vojsci, Savinom domaćem ognjištu, Savinoj umetnosti i Savinom manastiru.

Na kraju akademije Preosvećeni Vladika Atanasije uručio je prigodne nagrade učenicima nagrađenim na eparhijskom svetosavskom konkursu.

Gosti akademije bili su predsednik opštine Priboj Lazar Rvović, njegov zamenik Saša Vasilić, direktori škola i drugih ustanova u Priboju.

PP Media

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *