Ljubav prema cveću pretočena u uspešan biznis

Kada je pre osam godina ostala bez posla, posle 25 godina staža, Prijepoljka Dragana Tabašević, ljubav prema cveću pretvorila je u unosan biznis. Danas, po cveće iz njenog rasadnika dolaze i komšije iz Priboja, Nove Varoši, pa i sa severa Crne Gore.

Surfinije je, kaže, gajila od kada zna za sebe, odlazeći po njih do Užica ili Kragujevca, a kada su počeli i prijatelji da je mole donese i za njih, a ona ostala bez posla, rodila se ideja o sopstvenom rasadniku, danas jedinom u prijepoljskom kraju.

„Malo po malo, stigli smo do pet plastenika. U tri plastenika smo razveli grejanje, razveli smo sistem za poljevanje, kap po kap, tuševe“, počinje priču Dragana.

O više od četrdeset različitih cvetnih vrsta brine uz pomoć porodice, potvrđujući, i ona i njen unuk, onu narodnu, da gajenje biljaka, od kojih neke i po tri, četiri puta presađuje, čine čoveka srećnim.

„Najviše uživamo kada počnu biljke, kada počne vegetacija, to su male biljke, pa onda krene vegetacija i za dva dana se oseća kako biljka poraste. Nama se na primer desilo, jedne zime da smo u kući isključili grejanje, da bi pojačali, kad su velike minusne temperature, da bi nam biljke imale dovoljno toplote“, kaže Dragana.

Mušterije stižu iz čitavog prijepoljskog kraja i severa Crne Gore. Najviše za dubeće muškatle, begonije, petunije i, naravno, surfinije.

„Ona nas edukuje kako to cveće da bude najbolje. Ja svake godine kupim purpurne petunije, ona meni sve zasadi u žardinjeru, zalije, da mi prihranu, one porastu, metar ispod terase i ja dobijem prvu nagradu za najlepšu terasu u Prijepolju“, Kaže Stana Brašanac iz Prijepolja.

Od aprila do juna je vreme za sađenje cveća na balkonima i u baštama, dodaje Dragana, čije biljke u rasadniku traže svakodnevnu brigu, koja nju ispunjava zadovoljstvom.

Izvor: RTS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *