Ljubitelji prirode oživljavaju prijepoljski kraj

Prijepolje – Mileševska kolonija beloglavog supa – druga je po brojnosti u Srbiji, a o njima i drugim divljim životinjama brigu vodi i udruženje građana, koje predvodi komandir saobraćajne policije u Prijepolju. Zahvaljujući brizi i o vukovima, medvedima, kažu da lokalno stanovništvo nije pretrpelo štete, jer sve divlje životinje su korisne, ali i o njima čovek mora da se stara pravilno.

Foto: A.Rovčanin

Znatiželjna Iskra pitomo dočekuje i nepoznate goste, naviknuta na ljubav koju ima od Vjekoslava Joksimovića i članove Udruženja građana „Jadovnik“.

„Naša ljepotica, još malo pa ćemo momka da joj tražimo. Već dogodine momak mora da se traži, za udaju je“, rekao je Vjekoslav Joksimović iz Udruženja „Jadovnik“ iz Prijepolja.

I dok ždrebica Iskra, rase kaflinger nema bojazni da priđe, Caca i Maca izbegavaju Vjekoslava, kojem se komšije žale na nestašluke ove dve njegove štićenice.

„Nose obuću, pa mi se žale ljudi, a ne mogu da ih pohvatam i vratim u kavez. Prepale se, vozio sam ih u selo, natovario na džip. Kad sam ih vratio odozgo one su pobjegle kud koji i više ne mogu da ih uhvatim nikako“, dodaje Vjekoslav.

Vjekoslav Joksimović, foto: A.Rovčanin

Udruženje „Jadovnik“ brine se i o divljim životinjama u prijepoljskom kraju, pogotovo u zimskom periodu.

Godišnje oko 36 tona hrane izvoze na hranilišta za beloglave supove, medvede, vukove, divlje svinje. Pored toga učestvuju i u naučnim projektima, a Vanda je bila prva vučica markirana u Srbiji.

„Nije bilo hvatanja ni markiranja vuka, tako da je nauka preko te ogrlice dosta saznala, odnosno Biološki fakultet i profesor Duško Ćirović, koji vodi i monitoring tih životinja, preko Srbijašuma i koji hvata životinje, ovlašćen je to sve da radi i markira. I ove godine, tačnije pre mesec dana smo markirali još jednog mrkog medveda Žarka. On se kreće po Jadovniku, po vrletima gore, pa videćemo gde će da zaspe i koliko se spremio za zime“, ispričao je Vjekoslav.

Rad udruženja podržavaju i Srbijašume, lokalna samouprava, pojedini preduzetnici.

Za mlade u Prijepolju volontiranje i rad u prirodi je način da se odupru stresu i zaborave na pandemiju.

„Sve više njih je zainteresovano za učešće i za posete, posebno je svima zanimljivo to što se radi o divljim životinjama, tačnije o markiranjima i o njihovim praćenjima, to je nešto što privlači posebno pažnju kod svih, a posebno kod mladih“, rekla je Milica Joksimović, takođe član Udruženja „Jadovnik“.

Aktivizam ljubitelja prirode budi nadu da će opustela sela u prijepoljskom kraju oživeti. I to uz očuvanje prirodnog bogatstva i ekosistema, što podrazumeva odgovorno ponašanje i domaćina i turista.

RTS i PP Media