“Mali” događaji – veliki turistički potencijal

Prijepolje – Osim što se bavi promocijom  neupitnih turističkih potencijala koji su odavno izašli iz lokalnih okvira, Turistička organizacija se sve više pojavljuje kao suorganizator značajnih lokalnih dogadjaja koji su, zapravo, veoma važan dodatak ukupne ponude sa kojom mnoge druge sredine odavno privlače goste. Naime, dvadesetak takvih manifestacija godišnje u Prijepolju imaju zajedničkog ali vrlo važnog partnera – Turističku organizaciju koja se sve više pojavljuje u znatno važnijoj ulozi od suorganizatora.

Foto: PP Media Prijepolje, grafička obrada fotografije: Trem print Prijepolje

Po tradiciji i masovnosti prednjači Komaranska košija koja je ove godine doživela 53 izdanje na Boretinom brdu u Komaranu. Ovo je najstarija slična manifestacija na širem području Zapadne Srbije a po broju posetilaca kojih, zavisno od vremenskih uslova, zna da bude i desetak hiljada zaslužuje svaki respekt. Toga su odavno svesni u Turističkoj organizaciji koja je suorganizator i istinski pokrtetač mnogih aktivnosti koje se odvijaju svakog 1. maja na Boretinom brdu. Uz kultnu trku konja na stazi dugoj 1300 metara, u stalnom program su neke discipline narodnog višeboja kao što su bacanje kamena s ramena i skok u dalj iz mesta. Od ove godine proširena je i obogaćena sve popularnijom “Traktorijadom” čime Komaranska košija kreće u korak sa sličnim manifestacijama.

Foto: PP Media Prijepolje, grafička obrada fotografije: Trem print Prijepolje

Iza Limske regate je niz od 24 godine tako da je ona kao izraz ljubavi i poštovanja reke Lim značajna ponuda Turističke organizacije Prijepolje. Regata po tradiciji startuje sa Plavskog jezera i vozi se prvog dana do Berana, drugog dana je etapa od Berana do Bijelog Polja a završava se trećom deonicom od Kumanice do plaže Petrovac kod Prijepolja. Organizuje se u letnjem period a ostim TO Prijepolje organizatori su i turističke organizacije Plava, Andrijevice, Berana i Bijelog Polja u saradnji sa lokalnim rafting klubovima.

Foto: PP Media Prijepolje, grafička obrada fotografije: Trem print Prijepolje

Od 1998. godine na limskoj plaži Petrovac održava se takmičenje u skokovima u vodu sa prirodne stene. Desetak godina kasnije manifestacija je dobila ime “Memorijal Pajo Potežica” po nosiocu aktivnosti na uredjenju ove plaže i incijatoru organizovanja takmičenja u ovoj zahtevnoj sportskoj disciplini. Vršilac dužnosti direktora Turističke organizacije Prijepolje Petar Vasiljević najavio je nove sadržaje za naredno leto jer, kako je rekao, “Memorijal Pajo Potežica” ima unikatan značaj za ovu organizaciju.

Foto: PP Media Prijepolje, grafička obrada fotografije: Trem print Prijepolje

Kup u ribolovu je još jedna manifestacija na vodi koju potpisuje kao suroganizator Turistička organizacija Prijepolje čija je podrška vrlo važna za organizatora – Ribolovačko društvo “Lim” iz Prijepolja.

U znak sećanja na tragično stradale kolege Ivanu Rakonjac i Safeta Planića,  Turistička organizacija svakog leta organizuje Memorijalni turnir u basketu 3 na 3 pod nazivom “Za Ivanu i Saja”.  Turnir okuplja veliki broj ekipa iz Prijepolja i okolnih gradova a održava se, poslednjih godina, na terenu u Parku narodnih heroja u Vakufu.

Foto: PP Media Prijepolje, grafička obrada fotografije: Trem print Prijepolje

Već deset godina u Kamenoj Gori održava se “Kosačka moba”. Okuplja veliki broj učesnika koji se takmiče u ručnoj kosidbi planinske trave. Organizuju je Udruženje građana “Majkina duša” i Turistička organizacija Prijepolje.

Jedna od manifestacija koja je jedan od zaštitnih znakova leta u Prijepolju svakako su i “Limski darovi” koji su, posle kraće pauze, “restartovani” i u novom izdanju nude, uz tradicionalan izbor “najboljeg prijepoljskog zeta” i izbor “najbolje prijepoljske snajke”. Tu je i takmičenje za najbolju ali i najgoru riblju čorbu skuvanu od limske ribe.

Foto: PP Media Prijepolje, grafička obrada fotografije: Trem print Prijepolje

“Med je lek za dug vek” spada u dugovečnije manifestacije koje upotpunjuju letnji užitak boravka u Prijepolju. Organizatori manifestacije koja promoviše prirodni med i druge pčelinje proizvode su vredni članovi Udruženja pčelara, pokrovitelj je opština Prijepolje a suorganizator Turistička organizacija Prijepolja. Manifestaciji su i ove godine medjunarodni karakter “overili” učesnici iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Na 16 po redu Sajmu meda i pčelinjih proizvoda izlagalo je 20 oprobranih pčelara.

Foto: PP Media Prijepolje, grafička obrada fotografije: Trem print Prijepolje

Petnaestu godinu za redom, Forum žena Prijepolja i Televizija Forum, uz pomoć prijatelja akcije, organizuju izbor za Najlepše cvetne oaze Prijepolja, Nove Varoši i Priboja.

Po završetku roka za prijave, fotografije cvetnih kutaka se objavljuju na  posebno otvorenoj FB stranici  gde  svi ljubitelji cveća neposredno  glasaju za najlepšu baštu ili balkon godišnje akcije.

“Julske vatre” ime je memorijalnog turnira u malom fudbalu koji se organizuje na Vijencu na planini Jadovnik. Prvi put je organizovan još 1976. godine uz učešće 4 ekipe. Već 1984. godine brojao je 39 prijavljenih ekipa, ali je usledio prekid u njegovoj organizaciji. Obnovljen  je 2019. godine.

Po uzoru na neke druge sredine, u Prijepolju, tačnije u selu Kosatica, već nekoliko godina se održava manifestacija “Miholjski susreti sela”. Koncipirana kao spoj  zabave, sporta, narodnog stvaralaštva,  dobre hrane i dobre kapljice, manifestacija privlači sve veći broj učesnika i posetilaca.

Foto: PP Media Prijepolje, grafička obrada fotografije: Trem print Prijepolje

Ove godine su održana nadmetanja u višeboju, nadvlačenju konopca i izvlačenju trupaca volovskim zapregama. Organizovan je turnir u odbojci za mladje kategoprije i po prvi put šahovski turnir.

Memorijal Esad Kurbegović” je po četvrti put organizovan u Brodarevu i Prijepolju. Takmičenja raftera na Limu je održano u više kategorija. R4 (četiri člana posade), sprint, paralelni sprint i spust.

Organizator manifestacije je Rafting asocijacija Srbije i rafting klubovi, a podržava je Turistička organizacija Prijepolje.

Četvrto izdanje ove godine je imao i Festival domaćih proizvoda našeg kraja.  Učestvovalo je 19 izlagača iz Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Festival u cilju promocije tradicionalnih proizvoda i rukotvorina našeg kraja organizuje Udruženje gradjana “Sedobro” uz podršku Turističke organizacije Prijepolja.

Tekst je nastao u okviru projekta “Zaboravljeni turistički biseri Polimlja”. Izradu teksta sufinansirala je Opština Prijepolje iz sredstava za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji Opštine Prijepolje u 2023. godini. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

PP Media