Malinari traže pomoć od opštine za štetu od snega

Prijepoljski malinari čije plantaže se nalaze u višim predelima ove opštine pretrpeli su ogromnu štetu na malinama usled snega koji je juče osvanuo u selima koja se nalaze iznad 700 metara nadmorske visine. Njih stotinak danas je pomoć zatražilo od lokalne samouprave, kako bi makar delom ostvarili povraćaj za uložena sredstva u ovu poljoprivrednu granu.
Nail Bjelak iz Orašca zasadio je na svom imanju oko 15 hiljada sadnica maline, kaže da je u to uložio ogromna sredstva, a da je ove godine trebao da bere više od 13 tona plodova ovog jagodičastog voća. Jučerašnji sneg ga je u tome preduhitrio i obrao plodove pre roda, jer su prema njegovim rečima stabla potpuno uništena.
„Sav rad koji smo uložili propao je u jednom danu. Sa druge strane u taj posao uložena su i značajna finansijska sredstva, a mi očekujemo da ćemo od lokalne samouprave dobiti povraćaj bar za đubriva u koja smo takođe uložili“, ističe Bjelak.
I meštani sela Skokuće usled jakog vetra i snežnih padavina pretrpeli su orgomnu štetu u svojim malinjacima, koja prema njihovim rečima iznosi od 60-90 %.
Grupu malinara primio je predsenik opštine Prijepolje Emir Hašimbegović, koji je istakao da će lokalna samouprava učiniti sve kako bi pomoć ljudima čiji su malinjaci pretrpeli štetu bila pružena, ali pre toga potrebno je od Vlade Republike Srbije i resornog Ministarstva zatražiti proglašenje elementarne nepogode.
„Mi ćemo uputiti zahtev da se proglasi elementarna nepogoda na području dela naše opštine gde je pričinjena šteta. Od Vlade Republike Srbije očekujemo razumevanje, jer jedino proglašavanjem elementarne nepogode možemo se baviti visinom i nadoknadom pričinjene ptete, kako bi tim ljudima pružili pomoć“, kazao je Hašimbegović.
Savet malinarima stiže i od stručne Službe za poljoprivredu u opštini Prijepolje, jer kako ističe rukovodilac ovog odeljenja Ifet Hamzić pravilno i stručno sprovođenje daljih aktivnosti može u mnogome umanjiti štetu koju je sneg pričinio na plantažama maline.
„Potrebno je staviti bočne naslone koji će pridržavati oštećene grane, koje će se delom regenerisati i kasnije primiti. Takođe treba nastaviti sa zaštitom biljaka i koristiti preparate na bazi kapitana, kako bi došlo do dezinfekcije rana koje su nastale“, savetuje Hamzić.
U opštini Prijepolje pod zasadom maline nalazi se oko 500 hektara, pola od toga zasađeno je upravo na nadomorskoj visini od 700 metara, što znači da je oko 250 hektara maline u ovoj opštini pretrpelo štetu nanetu snežnim padavinama u maju mesecu.
PP Media