Mediji zapadne Srbije: Nepravedan konkurs za projektno finansiranje

Lokalni mediji iz zapadne Srbije uputili su otvoreno pismo predsedniku vlade i ministru kulture i informisanja, u kojem ocenjuju da se prilikom raspodele budžetskih sredstava za medije ne vodi računa o lokalnim medijima, te da novac dobijaju oni čiji se vlasnici „dobro kotiraju“ u udruženjima novinara.

Glas zapadne Srbije i Čačnaski list traže da se, iako je ministar Ivan Tasovac izmenio odluku Komisije o dodeli novca za elektronske medije, ukine rešenje o raspodeli sredstava i preisptita sastav komisija i način odlučivanja, kako bi novac mogli da dobiju i lokalni mediji, koji, navode, nisu u situaciji ni da plate osnovne račune.

„Duboko smo uvereni da je odluka nepravedna i podseća na odlučivanje po sistemu ‘ja tebi ti meni'“, navode u otvorenom pismu i dodaju da već duže vreme isti mediji, čiji su vlasnici kotirani u udruženjima novinara, dobijaju milionske iznose, „iako su na terenu neprepoznatljivi i postoje gotovo samo na papiru“.

Navode da su mnogi lokalni mediji koji ulažu velike napore u oblasti informisanja u zapadnom delu Srbije diskreditovani, kao i da pretpostavljaju da njihovi projekti nisu ni uzeti u razmatranje, iako je većina daleko kvalitetnija od onih koji su dobili novac.

Članovima komisije, Dinku Gruhjiću (NDNV), Dalili LJubičić (Asocijacija medija), Mihajlu Kovaču (NUNS), Sibina Golubović (nezavisnoj stručnjakinji) i Oliveri Zekić (REM), poručuju da postoje mediji i na lokalu, koji pošteno rade svoj posao u interesu građana Srbije, ne čekajući konkurse i „deobu tuđeg novca“.

„Postoje ozbiljni i vredni mediji i iza Petlovog brda“, poručuju u otvorenom pismu Glas zapadne Srbije i Čačanski list.
izvor: tanjug