Međunacionalni odnosi u Priboju na odličnom nivou

U radnoj poseti Priboju boravio je predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova u Skupštini Srbije Meho Omerović. O pitanjima međunacionalnih odnosa Srba i Bošnjaka kao i nastavku projekta pomoći raseljenim bošnjacima iz opštine Priboj tokom 90-ih godina, Omerović je razgovarao sa predsednikom opštine Lazarom Rvovićem i njegovim saradnicima članovima Opštinskog veća Miralemom Gogalićem i Muamerom Hasanagićem i predsednikom Skupštine Borisom Mrdovićem, dok se član Opštinskog veća iz SPP Fahrudin Alić nije odazvao pozivu da prisustvuje sastanku.

Domaćini su upoznali gosta o stanju manjinskih i ljudskih prava u multietničkom Priboju kao i sa radom Odbora za bezbednost i ravnopravnost polova imstitucionalnih mehanizama koje je opština Priboj blagovremeno implemeentirala.

– I ako sam znao od ranije da je stanje međuljudskih odnosa Srba i Bošnjaka u Priboju odlično sada sam dobio i zvaničnu potvrdu za to. Nakon nesretnih ratova, 90-tih godina pitanje poverenja dva naroda se vratilo opet, što je dobro i zbog dolaska novih investitora u ovu sredinu – kazao je Meho Omerović.

Miralem Gogalić, Lazar Rvović, Meho Omerović i Muamer Hasanagić izrazili zadovoljstvo zbog odličnih međunacionalnih odnosa u Priboju, foto: www.ppmedia.rs

Na sastanku su dogovorene i zajedničke aktivnost na pokušaju nastavka projekta održivog povratka raseljenih i prognanih Bošnjaka iz pribojskog sela Kukurovići tokom ratnih dešavanja 90-ih.

– Ovde se radilo o jednom Vladinom projektu čija realizacija je istekla 2015. godine ali on nije u celosti realizovan. Realizovano je negde oko 123 miliona dinara, date su naknade i dvadesetak kuća je sagrađeno. Mi kao lokalna samouprava smo uradili kompletnu projektnu dokumentaciju za sve putne pravce. Jedan od zaključaka ovog sastanka je da se zajedno obratimo Vladi Srbije da se taj program čija je realizacija prekinuta te 2015. godine ponovo nastavi – istakao je prvi čovek opštine Lazar Rvović.

Svoju posetu Priboju Meho Omerović je završio razgovorom sa predstavnicima udruženja koja okupljaju raseljene i prognane iz Kukurovića i Sjeverina, upoznajući se sa njihovim problemima i prezentujući nove izmene Zakona o pravima boraca i invalida koji će se u Skupštini Srbije naći do kraja maja i koji će ovim porodicama obezbediti status žrtava rata i kakvu takvu satisfakciju i uvažavanje države.
PP Media

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *