Malinari najavljuju novu blokadu saobraćajnica

Nakon neuspelih pregovora u Vladi Srbije o otkupnoj ceni maline, Udruženja poljoprivrednih proizvođača ovog voća iz celog Zlatiborskog okruga donela su odluku na skupštini Udruženja održanoj u Priboju da blokiraju magistralni put u mestu Bistrica koji saobraća sa jedne strane ka Prijepolju i dalje prema Jadranu i druge strane vodi ka granici sa Bosnom i Hercegovinom. Tačan datum kada će uslediti blokada magistrale nije saopšten, ali se očekuje da to bude krajem naredne sedmice. Nakon dvočasovne na momente žučne diskusije i ogromnog nezadovoljstva malinara, skupština je jednoglasno usvojila zaključak o postepenoj radikalizaciji protesta kao jedinoj preostaloj opciji u borbi za egzistenciju.

Oko 400 malinara iz zapadne Srbije prisustvovalo je sastanku u Priboju, foto: www.ppmedia.rs

Pred više od 400 malinara koji su ispunili veliku salu pribojskog Doma kulture, predstavnici UO Udruženih malinara Zlatiborskog okruga izvestili su članove o pregovorima u Ministarstvu poljoprivrede održanih 25.decembra.
U do sada najoštrijoj kritici politike i odnosa Vlade, resornog ministarstva i hladnjačara prema malinarima i budućnosti ove grane poljoprivrede, na skupštini su se u dvočasovnoj raspravi mogli čuti predlozi od potpune radikalizacije protesta i blokada širom Srbije pa do umerenijih predloga o mirniim protestima i blokadama upozorenja uz nastavak pregovora i insistiranje da se u njih uključe predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić.

– Želeli smo da čujemo stav proizvođača koji su nedvosmisleno poručili da žele da blokiraju saobraćajnicu u ovom slučaju radi se o raskrsnici na Bistrici. Pozvaćemo malinare iz cele zapadne Srbije da nas podrže u tom protestu- kazao je za PP Mediu Marko Kojadinović ispred Udruženja malinara „Limska dolina“ iz Priboja.

Marko Kojadinović Udruženje malinara „Limska dolina“, foto: www.ppmedia.rs

Prema najavama Upravnog odbora udruženih malinara Zlatiborskog okruga, nakon skupština koje će održati sva udruženja u opštinama gde imaju sedište, u toku sledeće sedmice biće doneta odluka kada će uslediti blokada magistrale na Bistrici, kao i mogućih protesta koji će biti održani širom Srbije.
PP Media