Miholjski susreti pribojskih sela 1. oktobra u Sjeverinu

Priboj – Miholjski susreti pribojskih sela održaće se u centru MZ Sjeverin, u subotu, 1. oktobra. Manifestaciju, koja za cilj ima očuvanje tradicije i oživljavanje pribojskih sela, uz opštinu Priboj, finansijski pomaže Ministarstvo za brigu o selu.

Foto: Promo

Tako će se prvog oktobra u centru MZ Sjeverin, na sve posećenijem izletištu pored Lima, okupiti predstavnici pribojskih sela, ali i gosti iz sela drugih opština, pa i komšijske opštine Rudo iz Bosne i Hercegovine odnosno Republike Srpske.

Svoje proizvode od voća i povrća, predstaviće poljoprivrednici ovog kraja, na delu će biti unikatne rukotvorenine vrednih domaćica, ali i kvalitetan meda, čajevi i ostalo lekovito bilje, koga u ovom kraju ima u izobilju.

U takmičarskom delu biće predstavljeni tradicionalni gurmanski specijaliteti ovog kraja – ćeške i baklava.

U seoskom višeboju, kao nekada, oprobaće se kršni momci i delije – u bacanju kamena s ramena,skoku u dalj iz mesta,kao i nadvlačenju klipka i konopca.

Susreti pribojskih sela su prilika, i da se oživi i od zaborava sačuva, kulturno blago naroda ovog kraja, od narodnih nošnji,preko zdravice i izvorne pesme, do zvuka drevnih instrumenata – frule, dvojnica i gusala, ali i pomalo zaboravljenih – klaneta i klarineta, koji su dugi period bili jedan od glavnih instrumenata upravo na ovakvim susretima i narodnim saborima.

Nakon programskog dela, Miholjski susreti sela u Sjeverinu biće nastavljeni narodnim veseljem pod šatrom restorana Palma i muziku uživo,a specijalni gost je najpopularniji narodni bend na ovim prostorima – uvek atraktivni Goci bend.

Susreti pribojskih sela u Sjeverinu, počinju tačno u podne, i imaće multinacionalni karakter, i odslikaće vekovni suživot na ovim prostorima i Srba i Bošnjaka, odnosno muslimana.

Plan je da Miholjski susreti sela i u Sjeverinu postanu tradicionalni, a ovogodišnji, ponovimo, biće održani u subotu, 1. oktobra.

PP Media