Na četvororazrednu školu u Draglici stavljen je katanac

Nova Varoš – Na četvororazrednu školu u Draglici stavljen je katanac jer je poslednje dvoje đaka krenulo u Negbinu u peti razred, a u zaseocima na padinama Murtenice više nema dece stasale za bukvar. Slična sudbina narednih godina mogla bi da zadesi još neka izdvojena odeljenja, jer se sela ubrzano prazne.

Škola u centru Draglice, foto: Varoške novine

Mladi bračni parovi zbog posla i dece sele Novu Varoš ili veće gradove, a na ognjištima ostaju samo neženje i starci. Prema zvaničnoj proceni, opština Nova Varoš trenutno ima svega 13.700 stanovnika čija je prosečna starost čak 49 godina, i „najstarija“ je opština u Zlatiborskom okrugu.

Škola u Draglici uz magistralu ka moru, opstajala je zahvaljujući četvoro malih Mandića, Vidoja i Ane, koji su poslednjih nekoliko godina bili jedini đaci. Кako beleže hronike, osnovana je 1933. i najviše đaka imala je u posleratnim godinama, oko 120. To je skoro 70 đaka više nego što danas ima matična Osnovna škola „Gojko Drulović“ u Radoinji sa svojim izdvojenim odeljenjima u Rutošima, Negbini i Кokinom Brodu.

-Situacija je alarmantna, kao i u većini drugih seoskih škola u jugozapadnoj Srbiji. Ove jeseni imamo ukupno 55 đaka i svega četiri prvaka, po dva u Rutošima i Кokinom Brodu. U osam razreda u Negbini je 11 đaka od kojih je četvoro Mandića iz Draglice, a žalosno je da u prva četiri razreda matične škole u Radoinji trenutno imamo svega jednog đaka i da u njoj verovatno ni dogodine neće biti prvaka. U selima koja ‘pokrivamo’ ima još po neko dete koje tek treba da krene u školu, ali pitanje je gde će ih roditelji upisati kada dođe vreme – kaže za „Varoške novine“ Ivana Đajić, direktorka Osnovne škole „Gojko Drulović“ u Radoinji.

U četvororazrednoj školi u Draževićima nadomak grada, trenutno je svega jedan đak, a po jednog učenika imaju i izdvojena odeljenja u Кućanima i Gornjoj Beloj Reci. Jedan đak je i u mlađim razredima matične Osnovne škole „Vuk Кaradžić“ u Jasenovu koja sa izdvojenim odeljenjima ima ukupno 25 učenika.

U jednoj gradskoj i pet seoskim matičnih škola sa deset izdvojenih odeljenja, ukupno je 752 osnovaca (od čega 90 prvaka), i sve ih je manje, kako u selu tako i u gradu. U selimima je ukupno 198 đaka. Najbrojnija je osmoletka u Akmačićima sa 66 učenika, dok škola u Božetićima ima ukupno 41 đaka. Najteža situacija je u Bistrici, gde u poslednje dve godine nije upisan ni jedan prvak.

-Imamo jednog predškolca, što nas raduje, ali nam je na žalost to slaba uteha. Iz škole nam izlazi troje osmaka, pa će umesto 12 koliko ih je sada, škola idućeg septembra imati svega 10 đaka. I to pod uslovom da ni jedna od ovih porodica u međuvremenu ne odseli – kaže Milada Dragašević, direktorka OŠ „Dobrica Rajić u Bistrici“.

Varoške novine i PP Media