Prijepolje posetila delegacija iz turske opštine Karačabej

Prijepolje – Delegacija opštine Karačabej iz Turske, predvođena predsednikom Ali Ozkanom te počasnim konzulom Srbije u Republici Turskoj Zifom Kajevićem i turskim konzulom u Novom Pazaru Bašarom Basolom posetila je opštinu Prijepolje. Na sastanku, u zgradi Opštinske uprave kojem su pored lokalnih funkcionera, direktora nekoliko javnih preduzeća i ustanova prisustvovali i privrednici razgovaralo se o uspostavljanju saradnje na polju privrede, kulture i turizma.

Foto: A.Rovčanin

Dobre odnose Srbije i Turske, koji su trenutno na najvišem nivou, pre svega zahvaljujući izuzetnim naporima predsednika dve zemlje, pokušaće da iskoriste  na polju privrede, kulture i turizma,  dve male lokalne samouprave Prijepolje i Karačabej, koje odnedavno gaje i bratske odnose. Nakon sastanka u lokalnoj samoupravi predsednik opštine Vladimir Babić naveo je da postoji mnogo polja na kojima dve opštine mogu sarađivati.

– Ovo je samo početak jedne dobre saradnje. Videli smo da ima mnogo polja na kojima možemo da sarađujemo što ćemo u narednom periodu i činiti – istakao je Babić.

Inicijator uspostavljanja bratskih odnosa dve opštine, koju je početkom aprila verifikovala i Skupština opštine Prijepolje, Esad Hodćić, naveo je da su dve opštine slične po ekonomskoj i privrednoj strukturi.

Foto: A.Rovčanin

– Današnji sastanak daje nadu za uspostavljanje privredne saradnje dve opštine. Takođe smatramo da u oblasti kulture i turizma postoji potencijal za saradnju. Tokom posete delegacija iz Karačabeja obići će dve kompanije u Prijepolju, za koje su gosti izrazili želju da ih obiđu u cilju uspostavljanja saradnje – naglasio je Hodžić.

Počasni konzul Srbije u Republici Turskoj, Zifo Kajević naveo je da je poseta delegacije Karačabej Prijepolju veliki dan za obe opštine i njega lično.

– Ovo je samo prvi korak ka uspostavljanju dobre saradnje dve opštine – rekao je Kajević.

Konzul Turske u Novom Pazaru Bašar Basol, osvrnuo se na dobre odnose dve države i najavio je da će u narednim danima Komunalno preduzeće u Prijepolju dobiti na poklon od turskog naroda kamion za odvoženje otpada vredan 80 biljada evra.

Predsednik opštine Karačabej, Ali Ozkan zahvalio se domaćinima na gostoprimstvu i srdačnom prijemu. On je naglasio da su Prijepolje i Karačabej slične opštine i izradio nadu da će biti uspostavljana saradnja između privrednika.

Delegacija iz Turske posetila je i Muzej u Prijepolju i Dom kulture,a obišli su i kompaniju Es Komerc i preduzeće Radulović doo.

PP Media