Muke oko postavljanja plutajuće sajle na Limu, meštani Ljiljaka protiv izgradnje barijere, Babić uverava da građani nemaju razloga za brigu

Prijepolje – Oko osamdesetak građana prijepoljskog sela Ljiljci, koji uglavnom žive od poljoprivrede, potpisalo je peticiju i uputilo na adresu Ministarstva za zaštitu životne sredine i opštine Prijepolje, kojom traže da se zaustavi postavljanje lančanice za sakupljanje plutajućeg otpada na lokaciji Jagodnjak.

Meštani Ljiljaka zabrinuti zbog postavljanja plutajuće sajle, foto: PP Media

Plutajuća sajla na Jagodnjak je “stigla” nakon reakcije građana Velike Župe, koji nisu dozvolili da lančanica, koja je početkom jeseni postavljena na Limu u naseljenom mestu, tu i ostane. Prvi čovek opštine Vladimir Babić, kaže da će pozvati nezadovoljne građane na razgovor, kako bi zajednički pronašli optimalno rešenje za nastali problem.

Iako se verovalo da je lokacija Jagodnjak idelano rešenje za postavljanje plutajuće lančanice za sakupljenje otpada na reci Lim čije postavljanje finansira Ministarstvo zaštite životne sredine, žitelji Ljiljaka misle drugačije. Zabrinuti, da će pored njihovih kuća i imanja, nići divlja deponija od nadležnih traže da se zaustavi postavljanje sajle.

– Mi se plašimo da će umesto zatvorene deponije Stanjevine, ovde nići nova deponija. Ta sajla zaustavlja sve što ide Limom, životinje, i drugu otpad. Svi znamo šta sve nosi Lim, zar je ovaj narod, koji živi od poljoprivrede naslužio da mu se deponija pravi ispod kuća – kaže revoltirano Behudin Memišahović.

U Ljiljcima većina stanovništva za egzistenciju zarađuje baveći se poljoprivredom, a prvi plastenici nalaze se svega stotinak metara od mesta gde se postavlja lančanica.

– Plašim se da od smrada neću moći da uđem u plastenik. Ja od poljoprivrede živim i izdržavam petočlanu porodicu – ističe Rifat Memišahović.

Nezadovoljni građani smatraju da ne postoji dozvola za gradnju i postavljanje lančanice, te da se noseći stubovi sajle nalaze na privatnom posedu, nedaleko od mesta gde počivaju njihovi najmiliji.

– Nemamo ništa protiv države, samo apelujemo i molimo nadležne da ne dozvole da se krši zakon i da nam ne postavljaju sajlu koja nas ugrožava – ističe Izo Memišahović.

Predsednik opštine Vladimir Babić u telefonskom razgovoru naveo je da građani nemaju razloga za brigu, te da neće doći do stvaranja divljih deponija koje će ugroziti imanja žitelja Ljiljaka. On je pozvao nezadovoljne meštane na razgovor kako bi problem bio rešen na obostrano zadovoljstvo.

PP Media