Na Potpećkom jezeru ekolozi očistili 200 vreća smeća

Priboj – Pribojski ekolozi prikupili su više od 200 vreća plutajućeg sanitarnog otpada u poslednjoj akciji čišćenja Potpećkog jezera organizovanoj proteklog vikenda. Čistili su uvlake i zalivi na potezu od brane HE “Potpeć” do iznad Ribarskog naselja.

Pribojski ekolozi u akciji čišćenja smeća kod Potpećkog jezera, foto: PP Media

Akciju čišćenja u organizaciji Eko-udruženja “Jastreb” podržali su Mocart fondacija i Кancelarija za mlade iz Priboja , kao i vlasnici plovnih objekata na Limu i vikend kuća na njegovim obalama.

-Кada je postavljena lančanica 2021. godine, deo smeća je ostao po zalivima i na obali. Prilikom promene vodostaja to smeće izađe na sredinu jezera, što daje ružnu sliku. Zbog toga smo u nedelju 17. septembra organizovali akciju i uz pomoć motornih čamaca pokupli zaostalo smeće- kaže Siniša Laković iz Eko-udruženja „Jastreb“ iz Priboja.

Foto: PP Media Prijepolje

U okviru projekta vrednog 70 miliona dinara, Ministarstvo zaštite životne sredine je pre dve godine finansiralo postavljanje tri lančanice na toku Lima kroz opštine Prijepolje, Nova Varoš i Priboj, za prikupljanja otpada koje reka kupi sa divljih deponiju u svom gornjem toku.

Varoške novine i PP Media