Nagrade u oblasti književnosti za učenice Srednje škole

Nova Varoš – Učenici Srednje škole u Novoj Varoši nastavljaju niz odličnih rezultata na državnim smotrama znanja iz srpskog jezika i literarnim konkursima. Andrea Šaponjić, učenica trećeg razreda matematičkog smera, osvojila je treće mesto na republičkom takmičenju iz književnosti, dok se učenica drugog razreda Iva Ranđelović takođe okitila „bronzom“ na Međunarodnom literarnom konkursu „Mladi čuvari srpske narodne kulture“.

Foto: Varoške novine

Andrea se za laskavo priznanje državnog ranga izborila u kategoriji za najbolji pismeni zadatak. Talentovana Novovarošanka opredelila se da piše na temu „Plava grobnica Milutina Bojića kao večiti spomen“. Andrein rad je prema mišljenju stručnog žirija, u potpunosti zadovoljio kriterijume i propozicije takmičenja koje organizuje Društvo za srpski jezik i književnost Srbije, pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete. Ove godine je, inače, smotra bila posvećena obeležavanju 130-godišnjice od rođenja Ive Andrića i Milutina Bojića, veka od rođenja Vaska Pope i šest decenija od smrti Hermana Hesea.Takmičenje, koje fakulteti vrednuju na klasifikacionim ispitima, organizuje se godinama unazad sa ciljem usavršavanja pismenosti kod srednjoškolaca i podsticaj na njihovo svestranije i slojevitije proučavanje književne umetnosti. Andrei Šaponjić je ova nagrada „vetar u leđa“ da nastavi da se ozbiljnije bavi književnim stvaralaštvom, a na tom putu najviše joj pomaže njena predmetna profesorka Nikolina Кrdžavac.

Andreinim stopama gazi i godinu dana mlađa Iva Ranđelović, takođe učenica prirodno-matematičkog smera. Ova darovita gimnazijalka je u trećoj uzrasnoj kategoriji za rad pod nazivom „Šta vredi učenost bez vrlina“ osvojila treću nagradu na Međunarodnom literarnom konkursu koji organizuje grad Čačak. Na ovaj javni poziv ukupno je pristiglo 128 literarnih radova učenika iz Srbije, Republike Srpske i rasejanja. Stručnu i moralnu podršku svojoj učenici pružila je profesorka srpskog jezika i književnosti Dragana Čolović.

Varoške novine