Nesvakidašnja krađa: Prijepoljac iz borovnjaka odneo sadnice i zemlju

Prijepolje/Nova Varoš – Iz zasada borovnica u Akmačićima lopovi su odneli sadnice i treset, ali ih je policija srećom brzo locirala. Meštani su međutim na oprezu, jer je još mnogo drugih zasada voća, poput ovog podignutog daleko od kuća, zbog čega su laka meta. I ranijih godina dešavalo se da lopovi upadaju u vrtove i plastenike, kradu povrće i voće sa grana, ali je ovo prvi put da počupaju i odnesu sadnice.

Ilustracija: Infoera

Na hektar padine ispod Vrbe, na granici sa Radijevićima, Mišo Кovačević, Rajko-Lale Đenić i Vojo Ostojić zasadili su ortački pre četiri godine više od 2.400 sadnica borovnice. Na plantažu ograđenu žičanom mrežom, nedavno su im upali lopovi i u mraku, koliko su mogli, probrali tridesetak najboljih sadnica. Sa sobom su odneli i deset vreća sa kiselim tresetom kojim se zasipaju redovi kako bi se poboljšao kvalitet zemljišta, a zapremina svake je 300 litara.

-Novovaroška policija je brzo reagovala i lopova otkrila u jednom selu kod Prijepolja. Кako je većinu ukradenih sadnica već stigao da zasadi i zaspe tresetom, vratili smo tek manji deo ukradenog . S obzirom na veličinu vreća sa tresetom pretpostavljamo da je u krađu išao par večeri, i ko zna šta bi nam još sve odneo da komšije sa obližnjeg brda nisu primetile da se u zasadu nešto čudno dešava- kaže Mišo Кovačević.

Od štete u borovnjaku, kažu, više boli činjenica da je neko na ovaj način posegao za „tuđom mukom“. Optimalna nadmorska visina za podizanje zasada borovnice je 600 do 800 metara, a Кovačević, Đenić i Ostojić su svoju plantažu podigli na oko 1.000 metara. Zbog toga su prethodnih godina imali muke da odbrane mlade sadnice od surove klime. Кako na imanju nemaju izvor, vodu su doveli sa dva kilometra udaljenog vrela, i kada se podvuče crta, u borovnjak su do sada uložili više od 30.000 evra. Lane su ubrali oko dve tone borovnice, a pun rod im stiže idućeg leta.

-Svaka sadnica koju su ukrali ovog leta bi dala bar po četiri kilograma roda. Borovnica ima razgranat koren, što lopovi očigledno nisu znali, pa su prilikom čupanja pokidali glavne žile. Zbog toga im se većina ukradenih sadnica ne bi ni primila, pa smo i mi morali da bacimo ono što su vratili. Ovo je samo jedan od mnogobrojnih problema koje smo imali poslednjih godina u zasadu, ali ne odustajemo. Borovnica se u Srbiji relativno od skora plantažno gaji i ima perspektivu, zbog čega očekujemo da će znoj i trud jednog dana biti adekvatno nagrađeni- kaže Lale Đenić.

Varoške novine i PP Media