Niske temperature prete da unište plodove

Meteorolozi su za maj najvili red kiše i red sunca, ali i veliko zahlađenje kao i niske temeperature. Meteoropatama, hroničnim bolesnicima to i tekako pada teško, ali od loše vremenske situacije nisu pošteđene ni biljke.

Mikota Tomašević : Najbolje mere zaštite protiv mraza orošavanje i zadimljavanje, foto: Rina A.Rovčanin

Prema rečima stručnjaka pozni prolećni mrazevi nisu nikakva novost za poljoprivredne proizvođače i ukoliko se jave jačim intezitetom mogu odneti sav rod.

-Niske temperature dovode do izmrzavanja cvetnih pupoljaka i mladih, tek zametnuth plodova, jer su oni u maju u fenofazi kad su najosetljiviji, kaže za RINU agronom Mikota Tomašević.

On ističe da su na području zapadne Srbije najugroženije jabučaste i koštičave sorte voća.

-Jabuka, šljiva, kajsija, višnja i trešnja su završile svoju fazu procvetavanja i na granama se nalaze mladi plodovi. Ukoliko se temperatura spusti do nule, štete bi bile ogromne. Malina i kupina su u nešto boljoj situaciji jer se nalaze u fazi diferenciranja cvetnih pupoljaka, još nije stupilo cvetanje, pa su one malo zaštićenije. Njima trenutno može naškoditi samo temperatura u većem minusu, naglašava Tomašević.

-Prva je izuzetno skupa i zahtevna, pa se proizvođači retko odlučuju za nju. Najviše je zastupljeno zadimljvanje koje podarazumeva paljenje različitog materijala u voćnjacima i to tokom noći kad se temperature spuste. Tako dolazi do stvaranja dima i do zadržavanja potrebne toplote za biljke, rekao je Mikota Tomašević u izjavi za RINU.

Međutim, ove mere pomažu da se temepartura podigne za samo nekoliko stepeni, tako da ako se uđe u veliki minus za voćke nema pomoći.

Rina i PP Media