Večeras počinje Ramazan

Večeras sa zalaskom sunca za muslimane u Srbiji i širom sveta počinje mesec Ramazan, a u ponedeljak sa izlaskom sunca počinje prvi dan posta.

Ramazan će trajati 29 dana koliko će vernici postiti, prvi dan posta je sutra, a post završava 4. juna kada nastupa Ramazanski bajram.

Sultan Gazi džamija u Ivanju kod Prijepolja

„Nakon jacije – namaza večeras će se klanjati prvi teravih – namaz koji će u prijepoljskim džamijama početi u 21.38 sati“, kazao je glavni imam medžlisa IZ Srbije u Prijepolju Nadir ef. Dacić .

On je istakao da se u mesecu Ramazanu duše čiste postom, i pozvao sve vernike da ojačaju veru dobročinstvom i molitvama i da pune svoja srca pozitivnom energijom.

„Ramazan je vreme kada vernici preispituju svoje postupke, opraštaju i traže oprost od drugih, čuvaju se od poroka, loših misli i dela, kada ujeljuju milostinju, vode veću brigu za bolesne, siromašne i sve one kojima je neophodna pomoć“, poručio je Dacić.

Nadir Dacić glavni imam medžlisa IZ Srbije u Prijepolju

Tokom Ramazana obavezan je post i to se smatra jednim od stubova islama, a zahteva potpuno uzdržavanje od jela i pića i telesnih zadovoljstava od zore do zalaska sunca.

Inače, Ramazan je deveti mesec muslimanskog, lunarnog kalendara. To znači da svake godine post počinje 10 ili 11 dana ranije u odnosu na početak posta prethodne godine. Muslimani na taj način mogu da dožive ramazanski post u sva godišnja doba, kako zimi, kada su dani kraći, tako i leti, kada su dani duži i kada se od postača očekuje veći trud.

Svim čitaocima muslimanske veroispovesti Glas zapadne Srbije i PP Media čestita predstojeći praznik.

PP Media i GZS