Nivo vode na Zlatarskom jezeru drastično smanjen, meštani strahuju za opstanak biljnog i životinjskog sveta

Nova Varoš – Sa Zlatarskog jezera, prepoznatljive tirkizne boje i jedne od najvećih turističkih atrakcija u Srbiji prethodnih dana stižu sablasne slike. Nivo vode drastično je smanjen, a na prostoru gde se nekada moglo samo čamcem sada se može prošetati peške ili proći automobilom. Poslednji put slična situacija dogodila se pre pet godina i kako kažu nadležni, nije neobična za ovo doba godine.

Nastalo 60-ih godina prošlog veka izgradnjom Hidroelektrane Кokin Brod, koja je pregradila reku Uvac, prevashodno služi za proizvodnju električne enrgije, stoga i nivo jezera zavisi od Limskih hidroelektrana. Trenutna kota jezera Кokin brod je 861,20 metara nadmorske visine, što je više u odnosu na vodnu dozvolu gde je minimalna radna kota na 845,00 metara nadmorske visine.

„Stručne službe Limskih HE redovno obilaze i snimaju stanje akumulacije, ispituje se kvalitet voda, a sve u skladu sa vodnom dozvolom. Trenutni nivo akumulacija ne utiče na biljni i životinjski svet, kao i na eroziju zemljišta. Izveštaji se redovno dostavljaju vodnoj inspekciji i Javnom vodoprivrednom preduzeću ’Srbijavode’. U prva dva meseca ove godine hidrološka situacija nije bila povoljna, ali se očekuje poboljšanje dotoka u narednom periodu”, potvrđeno je za RINU u EPS-u.

Zlatarsko jezero ima površinu od 7,25 kilometara kvadratnih, a brana elektrane visoka je 83 metra što je čini najvećom kamenom branom izgrađenom u Evropi. Prilikom njegovog nastanka potopljeno je naselje, a lokalno stanovništo islelilo se u obližnja mesta. Danas je jezero jedna od najposećenijih lokacija tokom letnje sezone i od velikog značaja je za turistički razvoj opštine Nova Varoš.

Rina i PP Media