Sveti Sava – zaštitnik naroda i školstva

U OŠ „Živko Ljujić“ članovi hora, recitatorske i dramske sekcije izveli dve priredbe, a učenicima i prosvetnim radnicima, po tradiciji, uručene nagrade. Priredbom za đake, njihove roditelje i goste, predstavnike lokalne uprave i saradnike, te lomljenjem slavskog kolača i po tradiciji izložbom likovnih i literarnih radova i uručenjem nagrada učenicima i prosvetnim radnicima u OŠ „Živko Ljujić“ obeležen je Savindan.

Na školskoj slavi članovi hora, recitatorske, literarne i dramske sekcije izveli su dve priredbe, za polaznike nižih i viših razreda, kako bi što veći broj đaka pokazao svoj talenat i umeće.

– Kad govorimo o Svetom Savi, govorimo o najsvetijoj i najsvetlijoj ličnosti naše istrije. Misao nam se vraća u daleki Srednji vek odakle je krenuo Savin dalekosežni, gotovo božanski pogled ka budućnosti. Ali ne osećamo taj vremenski raspon od sedam vekova jer ga premošćuju Savine vrednosti.To su svevekovne i svevremenske vrednosti. Univerzalne moralne vrednosti koje se ne vezuju samo za srpski nardo – naglasio je na svetkovine Risto Popović, direktor škole.

Podsetivši na životni put Rastka Nemanjića, od rodnog Rasa u kome se odrekao raskoši i vlasti, do zamonašenja na Svetoj Gori, Popović je istakao Savine zasluge u podizanju Hilandara, postizanja autokefalnosti srpske crkve i mirenju zavađene braće. Rekao je i da su njegove mošti prenete u nama tako blizu i tako blisku Mileševu,a na Vračaru gde su spaljene – sada punim sjajem sija najveća boljomolja na Balkanu, njemu posvećena.

Ističući da je Sava u mnogu čemu bio začetnik – prvi srpski arhiepiskop, rodonačelnik srpske srednjovekovne književnosti, prvi koji je osnovao bolnicu, prvi prosvetitelj, zaštitnik naroda i školstva, diplomata i putnik, da je celog života prema sebi bio strog, a prema drugima blag, direktor škole je pred svojim đacima rekao:

– I dalje predan svom monaškom životu, Sava ulazi u narod kao prosvetitelj i učitelj. Ljudi tada nisu sticali znanja na današnji način, nego ih je više podučavao kako da budu dobri domaćini, dobre domaćice, kako da čuvaju svoje porodice, kako da se bave poljoprivredom, zanatima, da iskorenjuju ružne običaje.Otvorio je mnoga učilišta gde su se deca opismenjavala – učila su se pisanju, čitanju, veronauci, crtanju, sklikanju. Pri manastirima je organiizovao i prve pisarnice gde su prepisivane i prevođene uglavnom grčke knjige.

– Prema kultu Svetog Save imamo istovremeno i osećaj pijeteta i osećaj bliskosti.Svetosavske niti utkane su u sve pore našeg savremenog i bića i bivstvovanja. Tako da bi bilo dobro da ostanemo na svetosavskom putu.

Knjige na dar

Na literarnom konkursu sa temama „Stazama Svetog Save“, „Svetosavljem do svetlosti“ i „Pismo Svetom Savi“, prvu nagradu osvojila je Tanja Mandić, učenica VII razreda. Druga nagrada dodeljena je Eni Hadživegović(V), i Ivi Ranđelović (VI), a treća Danijeli Pešić (VIII) i Heleni Rogović i Kristini Dulanović, učenicama VI razreda.

Danijela Pešić, učenica VIII razreda, osvojila je prvo mesto na likovnom konkursu Mileševke eparhije, dok su Bojana Paunović i Tijana Novković, učenice VIII razreda nagrađene za izuzetno zalaganje u likovnom stvaralaštvu.

Knjigama su, za rezultate u više oblasti rada nagrađeni prosvetni radnici: Slava Lujić, Verica Dumbelović, Bojana Đenadić, Marina Šaponjić, Milka Lojaničić, Ivana Rajić, Vera Bojović i Danko Dumić.
Izvor: Zlatarinfo D.Gagričić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *