Nova Varoš: Smetovi veći od jednog metra

Na usecima i planinskim prevojima u opštini Nova Varoš vetar je tokom noći formirao nove smetove, pa su putevi prema pojedinim selima koji su juče očišćeni od jutros opet u snežnoj blokadi.
Zbog toga deca iz pojedinih planinskih zaseoka jutros nisu otišla u školu, a nastave nema u izdvojenom četvororazrednom odeljenju u Gornjoj Beloj Reci.
Sneg koji u ovom delu Srbije pada već treći dan ne prestaje da zadaje glavobolje putarima i meštanima planinskih sela. U samoj Novoj Varoši palo je oko pola metra snega, dok je u planinskim selima visina snežnog pokrivača oko 70 centimetara.
– Na prevoju između Jasenova i Bele Reke vetar je formirao smetove koji su visoki i metar i po, pa je regionalni put Kokin Brod-Ljubiš opet u prekidu, a zbog visokih snežnih nanosa na Omražju u blokadi je i put prema Ljepojevićima na padinama Javora. U snežnoj blokadi je i više drugih puteva prema planinskim zaseocima koji su nalaze na preko 1.100 metara nadmorske visine – kaže direktor Direkcije za izgradnju opštine Miroljub Šaponjić.
Lokalne puteve u 30 sela novovaroške opštine od subote po podne neprekidno raščišćava stotinak traktora meštana na koje su prikačene voze ili imaju noževe za sneg. Direkcija za izgradnju meštanima daje pet litara nafte po kilometru očišćenog puta, a gde oni ne mogu da probiju snežne nanose angažuju se teška mehanizacija i šumski traktori.
Prohodni su putevi do skoro svih centara mesnih zajednica osim do Bele Reke. Problem je međutim u planinskim selima sa staračkim domaćinstva jer u njima nema meštana koji mogu da pomognu u čišćenju. Tamo gde je puno mladih a savet mesna zajenica dobro funkcioniše domaćini se brzo organizuju – kaže Šaponjić.
PP Media