Nova Varoš: Teško breme, a lake noge

Svakog dana Darko Zečević, 88-godišnjak iz Draglice, na Murtenici, iz livade pod kućom iznese breme sena. Položi ovcama, pripremi breme, pa uzbrdicu od potoka do štale, kao uz nos, savlađuje, kako kaže, na zastranjke, uz blage krivine. Teret od 40 i više kilograma nosi da bi mu pozavideli mladići i kršni planinci.
Radili ovako preci, navik’o sam, od malena. Skoro celo seno zimus sam izneo kravama, a i nemam zaprege da ga izvučem.A zašta su drugo seljaku leđa nego za tereta i znoja? – kao da se pravda starina što se muči u odmaklim godinama u vrletima Medveđeg brda.
Na Murtenici Darka znaju po vrednoći, lakim nogama, zečjem koraku pešaka, ali i stasu pravom kao strela.Mnogi pamte da su ga, odlazeći izjutra na državni posao, sretali kako se iz gore vraća sa drugim tovarom drva na samaru konja. Ceo vek je, kažu, bio pritisnut bremenom sudbine i života.
Siromaštvo i život me rano očeličili i okalili – otkriva Darko recept gorštačke izdržljivosti. „Sa 15 godina počeo sam kositi livade, a uskoro me ukućani slali u nadnicu: najpre na gradilište puta od Zlatibora prema Kokinom Brodu, pa kod seoskih gazda. Omrknem i osvanem na tuđem imanju, kopao sam i prodavao luč, bio kiridžija i rabadžija, sekao građu ručnom testerom… “
Iz Borja, gde su nekad bile kolibe i senokosi dragličkih zaseoka, Darko je danima prenosio seno: dva bremena na konju, a jedno na leđima.Tako je i 1973. godine, od Talambasa preneo hiljadu blokova za gradnju kuće. Još uvek četiri ara zemlje za vrt ručno rilja, a deo okućnice pokosi kosom.Iz obližnjeg šumarka ne vraća se bez naramka ogranaka.Sa suprugom Verom (77) Darko gaji dve krave, dvadesetak ovaca, konja.Melem na tegoban život su posete troje dece i telefonski razgovori sa unucima u belom svetu.
U životu sam se jedino odmorio kad me, zbog učešća u krstonošama, po kazni, poslaše na prinudni rad u Lučane, ali se tamo nekako dokopah kujne – kazuje krepki starina, koji u junu puni 88 godina.- Najteže mi je ležati noću, a san neće na oči…
Izvor: danas