Potresna ispovest Almedina Alka Ćatića iz Prijepolja koji je zbog korone izgubio majku, a sada je on sa ženom i sinom na Sajmu

Prijepolje – Ako mi je majka morala umreti, neka se na njenoj smrti završi naša tragedija, samo da mi žena i deca budu dobro – ponovio je 7. aprila u sebi bezbroj puta Almedin Alko Ćatić (42) iz Prijepolja, tugujući sa majkom, ali i brinući o životima najmilijih.

Almedin Alko Ćatić

Tog dana sahranjena je njegova majka Latifa Ćatić (63), prva žrtva virusa korona u Zlatiborskom okrugu, u vreme pokopa njegova obolela supruga Elma je bila u sanitetu koji je jurio prema Beogradu, a par sati kasnije u bolnicu su primljeni on i njegov 12-godišnji sin. Ugledna prijepoljska porodica preživljavala je istinsku dramu. Veoma stresnu i tešku situaciju još napetijom i težom činila je briga za 17-godišnjom ćerkom koja je ostala sama u kući u Prijepolju, jer je devojčica prethodnih dana bila u kontaktu sa troje zaraženih ukućana. Dve nedelje kasnije Almedin kaže – dobro je kako je moglo biti.

Njegova majka Latifa je 30. marta osetila zdravstvene tegobe u vidu povišene temperature i kašlja. Isti dan su je odveli u prijepoljski Dom zdravlja.

– Sutradan je primljena u užičku bolnicu, gde joj je ustanovljena upala pluća. Dan-dva kasnije prebačena je u Beograd, u KBC Zvezdara. Prvu noć je bila loše, imala je visoku temperaturu, posle toga je priključena na kiseonik i bolje se osećala. U noći između 5. i 6. aprila stanje joj se pogrošalo, zbog čega je smeštena na intenzivnu negu. Narednog jutra je preminula – priča za „Blic“ Almedin Ćatić.

Kako mu je majka obolela od virusa, ovaj Prijepoljac ne zna. Zbog problema sa kičmom, kaže, kretala se samo na relaciji kuća – market – mesara. Almedinov otac, Latifin suprug sa kojim je živela, nije imao simptome zaraze.

– Istog dana kada je majka prebačena za Beograd, moja supruga je osetila temperaturu i bol u grlu. Iako su joj tegobe trajale sat i po, javila se lekarima, pa sutradan je testirana u Užicu i vraćena kući u samoizolaciju. Bila je pozitivna na virus – kaže Almedin.

Tužnu vest iz KBC Zvezdara da je Latifa preminula Ćatići su dobili 6. aprila ujutru. Uveče je temperaturu dobio Almedinov i Elmin sin.

– Zbog izmenjene uredbe da svi zaraženi moraju u bolnicu, moja supruga je 7. aprila u 10 sati krenula sanitetom u Beograd, na Sajam. Sat vremena kasnije, bez verskog obreda, sahranjena je moja majka. Otac, brat i ja smo bili u samoizolaciji, pa nismo mogli da prisustvujemo sahrani. Nedugo posle toga sina sam odveo u prijepoljsku bolnicu. Tačno u 13.50 smo krenuli za Užice, gde smo zadržani u bolnici i testirani – prenosi Ćatić.

Pred njim i njegovom porodicom bili su teški sati i dani. Misli o pokojnoj majci, koju nije stigao ni da ljudski ožali, Almedinu su skrenuli briga o supruzi koja je već bila zbrinuta na Sajmu, neizvesnost o rezultatima testiranja njega i sina, osluškivanje vesti iz Prijepolja gde su mu ostali ćerka, brat i otac. Neprekidno je iz užičke bolnice bio na vezi sa svima njima, ali i mnogobrojnom familijom i poznanicima.

– Tešile su me ženine reči da se oseća dobro, da nema temperaturu, davali smo snage jedno drugom, hrabrili se da ćemo izdržati, pobediti. Telefon je samo zvonio, niko ko je zvao nije mogao da priča, svi su plakali. Ćerka sama kod kuće, strepnja za njeno zdravlje, strah zbog oca i brata, oni su bili u kontaktu sa majkom. Skroz teška situacija – nastavlja Prijepoljac.

Izuzev ona tri-četiri sata 6. aprila uveče, kada je imao temperaturu, njegov sin je bio dobro, normalno jeo i spavao. Dva dana po prijemu u bolnicu stigli su rezultati koji su pokazali da je dečak zaražen koronom. Pozitivan je bio i Almedin, iako nije imao nikakve simptome bolesti. Zbog toga su i njih dvojica 10. aprila iz Užica prevezeni na Sajam i pridružili se Elmi. Po preporuci užičkih lekara, majka, otac i sin smešteni su u istu sobu.

I juče, deset dana kasnije, sve troje su bili zajedno na istom mestu. Srećni jer se potpuno dobro osećaju, još srećniji jer im je ćerka i sestra zdrava. Dobro su i ostali članovi familije.

– Ostao sam bez majke, ali šta se još sve moglo dogoditi – dobro se završilo. Uslovi na Sajmu su više nego dobri, imamo pažnju lekara, ne žalimo se na hranu, puno je mogućnosti da se prekrati dan. Puštaju nas da izlazimo napolje u jedan ograđen prostor, vreme nekako prolazi. Zahvalan sam medicinskom osoblju, najviše prijepoljskom – poručuje Ćatić.

Do kraja nedelje, nada se, sve troje će biti otpušteni kući. Željno čekaju taj dan da zagrle ćerku, njihov sin poljubi sestru, da svi opet budu zajedno. Moraće Almedin da sačeka da prođe samoizolacija pre nego što ode na majčin grob.

Blic