Novovaroški Dom zdravlja bogatiji za još jedno terensko vozilo

Nova Varoš – Novovaroški Dom zdravlja dobio je novo terensko vozilo „Dačia daster” vrednosti dva miliona dinara.

Dom zdravlja bogatiji za još jedno terensko vozilo, foto: Rina A.Rovčanin

Novac za kupovinu auta obezbedila je lokalna samouprava iz svog budžeta. Ovo terensko vozilo je treće po redu koje je Dom zdravlja dobio u poslednjih četiri godine.

Prema rečima direktora Doma zdravlja dr Branka Popovića ovo je samo nastavak kontinuiranog ulaganja u zdravstvo i da će ovo terensko vozilo biti vrlo efikasno i korisno kako za zaposlene tako i za građane kojima je potrebno pružiti zdravstvenu zaštitu i negu.

Nova medicinska oprema, foto: www.ppmedia.rs A.Rovčanin

„Pored doniranja auta, opština je iz budžeta izdvojila 1.5 miliona dinara za nabavku dijagnostičke i laboratorijske opreme Službi za zaštitu žena i Službi za zaštitu dece i odraslih. Služba za zaštitu žena dobila je najmoderniji ginekološki sto i reflektor, a krajem 2018. doniran je kardiotokograf sa dva para sondi, najnoviji elektronski mikroskop, kao i set od stotinak instrumenata. Službi za zaštitu dece i odraslog stanovništva nabavili smo po jedan dvanaetokanalni EКG aparat koji će pomoći u dijagnostici oboljenja naših najmlađih i starijih pacijenata, spinometar koji služi za ispitivanje plućne funkcije, set od 12 medicinskih torbi namenjene za odsek hitne medicinske pomoći, set ublaga koji služi za imobilizaciju povreda ekstremiteta i dve specijalizovane stolice namenjene pacijentima koji vade krv”, istakao je dr Popović.

Direktor Doma zdravlja dodao je da je i Ministarstvo zdravlja izdvojilo značajna sredstva ove godine za unapređenje zdravstvene zaštite.

„Od sredstava koja smo dobili od Ministarstva zdravlja nabavljena je stomatološka jedinica koja se sastoji od stomatološke stolice, pratećih instrumenata i aparata ultrazvučnog skidanja kamenca. Oni su takođe izdvojili dodatnih dva miliona dinara za nabavku specijalizovanog auta koji je namenjen za prevoz pacijenata koji idu na hemodijalizu u Opštu bolnicu Prijepolje”, kazao je dr Popović.

On ističe da investicijama tu nije kraj i da će na jesen realizovati dodatne planirane projekte.

Nova oprema za stomatološku ordinaciju, foto: www.ppmedia.rs A.Rovčanin

„Služba za zaštitu žena biće bogatija za najnoviji digitalni video koposkop, a sredstva su već obezbeđena iz budžeta opštine i time ćemo zaokružiti jedan investicioni ciklus u ovoj službi. Od Vlade RS očekujemo realizaciju velikog projekta, a to je rekonstrukcija krova na staroj zgradi bolnice u kojoj su smeštene službe opšte prakse, laboratorije i hitne pomoći i vrednost ovog projekta je 20 miliona dinara. Do kraja godine očekujemo i nabavku sanitetskog vozila”, rekao je dr Popović.

Predsednik opštine Nova Varoš Radosav Vasiljević izjavio je da budžetom za pomoć ovdašnjem zdravstvu je opredeljeno pet miliona dinara.

„Iz skromnog opštinskog budžeta trudimo se da što više pomognemo i opremimo Dom zdravlja. Zbog same konfiguracije terena i lakšeg pristupa pacijentima odlučili smo se da za nabavku još jednog terenskog vozila za Dom zdravlja. To će, nadamo se omogućiti lekarima da brže stignu do građana kojima je pomoć potrebna”, rekao je Vasiljević.

Prvi čovek opštine istakao je da nisu pomogli samo preko vozila, već i u nabavci savremene opreme za ginekološko odeljenje.

„Pored obnavljanja voznog parka i nabavke medicinske opreme, opština je izdvojila još milion dinara za izgradnju parking prostora koji ispod zgrade pedijatrije, ginekologije i stomatologije. Ovo je nije kraj, mi ćemo nastaviti da izdvajamo sredstva iz budžeta kako bi ulagali u zdravstvo”, istakao je Vasiljević.

GZS i PP Media