Novovaroški Dom zdravlja u prošloj godini dobio opremu vrednu 16 miliona dinara

Nova Varoš – Ministarstvo zdravlja, lokalna samouprava i donatori su tokom prošle godine u novovaroško zdravstvo uložili blizu 16.000.000 dinara.

Vredne donacije tokom prošle godine Domu zdravlja u Novoj Varoši, foto: www.ppmedia.rs A.Rovčanin

Reč je uglavnom o nabavci savremene medicinske opreme zahvaljujući kojoj je unapređen rad svih službi u Domu zdravlja i na znatno viši nivo podignut kvalitet zdravstvene zaštite stanovništa zlatarskog kraja – ističe direktor ovdašnjeg Doma zdravlja dr Branko Popović, koji je za „Varoške novine“ sumirao rezultate rada u 2019-toj i najavio brojne aktivnosti i u ovoj godini.

Popović naglašava da su država i opština podjednako prepoznali važnost unapređenja rada u lokalnoj zdravstvenoj ustanovi naročito u segmentu zanavljanja medicinske aparature i vozila.

-U poslednjih godinu i po dana posebno smo intezivirali proces opremanja službe za zdravstvenu zaštitu žena. Investicioni ciklus u modernizaciju ginekologije zaokružili smo krajem decembra kada je nabavljen digitalni video-kolposkop , vredan oko 720.000 dinara. Ovaj aparat je, između ostalog, veoma važan u prevenciji odnosno ranom otkivanju i dijagnostici malignih oboljenja kod pripadnica nežnijeg pola – kaže dr Popović i dodaje da su u okviru ove poslednje „tranše“ pomoći Domu zdravlja kupljene i dve turbine sa led reflektorima za stomatološku službu, koja je lane, zahvaljujući sredstvima resornog Ministarstva takođe kompletno opremljena.

Unapređena zdravstvena zaština, foto: www.ppmedia.rs A.Rovčanin

Nova aparatura stigla je pred Novu godinu i u službu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine. Pedijatrija je tako dobila savremene digitalne vage za bebe sa dužinomerom, kao i nekoliko aparata za merenje krvnog pritiska.

Za potrebe službe za fizikalnu medicinu nabavljena je dodatna aparatura za ultrazvučnu terapiju, u hitnu pomoć stigla su za potrebe pacijenata nova invalidna kolica i mobilni terapijski stalak, dok su bolnička odeljenja zanovljena sa novim hodalicama, meračima pritiska, natkasnama…

-Ova poslednja u nizu donacija ukupno je vredna oko 1,2 miliona dinara, a sredstva su izdvojena iz opštinskog budžeta. Lokalna samouprava je, inače, tokom prošle godine u novovaroško zdravstvo investirala oko pet miliona dinara – dodaje dr Popović. On ističe da su rad lokalne zdravstvene ustanove podržali i drugi darodavci i društveno odgovorne kompanije. –Posebnu zahvalnost dugujemo prijepoljskom „ES komercu“ i vlasnicima Esadu i Senadu Jusoviću koji su za potrebe bolničkog odeljenja obezbedili 15 najsavremenijih elektro-digitalnih kreveta. Donacija je vredna preko 40.000 evra. Zahvalni smo i beogradskoj fondaciji „Nikola Spasić“ koja je donirala deo opreme za fizijatriju, kao i humanitarnoj organizaciji „Stara Raška“ koja nam je poklonila dva LCD televizora – kaže direktor novovaroškog Doma zdravlja.

Inače, osim ulaganja u medicinsku aparaturu, Ministarstvo zdravlja i Opština Nova Varoš su u prošloj godini obezbebedili i oko 4.000.000 dinara za nabavku dva nova vozila (putnički automobil marke „Daster“ i specijalizovani auto sa sedam sedišta za prevoz pacijenata na dijalizu). Vozni park Doma zdavlja je za poslednjih sedam godina upotpunjen sa desetak novih vozila i jedan je od najopremljenih u okruženju.

-Investirano je i u izgradnju novih parking mesta i redovno održavanje objekata, a do kraja ove godine očekujemo da će država finansijski podržati projekat kompletne zamene krovne konstrukcije, koja košta oko 20.000.000 dinara – naglašava dr Branko Popović.

Varoške novine i PP Media